2019. augusztus 23., péntek - Bence
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeDuda- és tekerőtábor Kétbodonyban

Duda- és tekerőtábor Kétbodonyban


A magyar és az európai tekerő- és dudamuzsika hagyományaival foglalkozik az a vasárnap kezdődő tábor, amelyet a Nógrád megyei Kétbodonyban szerveznek kezdő és gyakorló magyar és külföldi zenészek részvételével.

duda


Havasréti Pál népzenész, a tábor egyik tanára az MTI-nek szerdán elmondta: a XII. szaktábort a legidősebb magyar dudás, a 92 éves Pál István szülőfalujában szervezik, a népművészet mestere maga is a tanárok között lesz. "Mindenki eljön, aki számít a dudások között, mert Pista bácsitól nem csak a zenélésről, de a pásztoréletről is sok újat tudhatunk meg" - tette hozzá.


A tábor legfiatalabb résztvevője nyolc éves lesz, de érkeznek zenészek Svédországból, Ausztriából, Ausztráliából, Németországból, Új-Zélandról is. Az ötnapos tábor tanára lesz Szerényi Béla tekerőlantos, Havasréti Pál, Pál István, Lányi György és Bese Botond dudás. Mivel Bese Botond dudakészítő és hangszerjavító is, ő a dudasíp készítésébe, a sípszár hangolásába, valamint a dudabőr kikészítésébe is beavatja a résztvevőket.


Alföldi oláhos, lassú és friss csárdás dallamokkal zajlik majd a tekerő oktatása kezdő és haladó szinten, ebben segít Bársony Mihály tekerőjátéka felvételekről és kottákról. Tananyag lesz Pál István, Seres Imre és Szikora János dudás játéktechnikája is, de arról is szó lesz, hogyan kell vattázni, recsegni, hangolni.


Mint Havasréti Pál elmagyarázta, a tekerő olyan hangszer, amelyen fakorong dörzsöli a húrokat. Azért, hogy ne kopjanak el és minél szebb hangjuk legyen, vattát raknak a húr köré, de nem mindegy, milyet és hogyan. Az ilyen technikákat felvételről nem lehet megtanulni, csak kézből.


A tekerő- és dudatábor célja, hogy a népzenészek képesek legyenek a hagyományos magyar népzene stílushű, hiteles és élményt adó megszólaltatására, további önálló tanulásra felvételek, kották és népzenei gyűjtések alapján.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2011-08-17

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite