2019. június 20., csütörtök - Rafael
Keresés a tartalomban
ItthonDurva kormányzati bejelentések várhatók

Durva kormányzati bejelentések várhatók


kormányülésPéntekre megtelt Magyarországgal a világsajtó, szombaton nyilatkozat született, hogy mégis csak tartani kell a 3,8 százalékos hiánycélt, mára pedig durva bejelentések várhatók. Mivel a forint mércéje durva kilengéseket mutatott, ezért egyértelműen a hitelesség visszaszerzése a cél, és úgy tűnik, a 3 napos kormányülés után lesz megemésztenivaló.


Egyelőre a Magyar Hírlap információiról van szó, de a hírek szerint banki különadót tervez a kormány, a magán-nyugdíjpénztárak államosítását, a bürokrácia leépítését és a minimálbéresek megadóztatását. A Hírlap információi mellett egy hivatalos szóvivői bejelentés ismert még, miszerint a kabinet mérlegeli az egykulcsos, 16 százalékos személyi jövedelemadó-kulcs bevezetését. Vélhetően ma lesz bejelentés a gazdasági akciótervről.


Érdekes a csütörtöki és a pénteki balul sikerült kommunikáció után egy külföldi vélemény. Nouriel Roubini neves amerikai válságközgazdász azt mondta a Bloomberg Businessweek üzleti magazinnak, hogy a magyar kormány talán azért túlozza el az ország pénzügyi nehézségeit, hogy új megszorító intézkedésekre készítse fel az ország társadalmát. Ahogy fogalmazott, az államcsőd nyilvános emlegetése nem építő jellegű. Ezt főleg a pénteki devizapiaci és tőzsdei kereskedésben látszott. Ma vélhetően nagy bejelentések lesznek.


Magyarországgal foglalkoztak a CNN-en


2008 óta olyan nem nagyon fordult elő, hogy a CNN-en és a Bloomberg-en foglalkozzanak a magyar helyzettel, most ez is megtörtént. Becsületére legyen mondva ugyanakkor Barroso-nak, az Európai Bizottság elnökének, hogy széles gesztusok közepette védte a magyar mundért, többször és hangsúlyosan, hogy Magyarország nem Görögország. A The New York Times is erre a megállapításra jutott összehasonlító elemzésében.


Ahogy a tekintélyes amerikai lap írja, a számok nem erről tanúskodnak. A magyar költségvetési hiány nagyjából fele a görögnek. Legfőképpen pedig egy a Nemzetközi Valutaalap által támogatott gazdasági átalakítás közepén van, szükség esetén további 2 milliárd dollárt hívhat le. A The New York Times cikke szerint a forint zuhanását előidéző politikai töltetű nyilatkozatok hátterében valószínűleg az húzódik, hogy az új kormány számára szinte lehetetlennek bizonyul egyszerre két nagyon eltérő érdeknek megfelelni. Az egyik oldalon a választók állnak, akik nem akarják, hogy fizetésük és juttatásaik csökkenjenek, a másik oldalon pedig az Európai Unió, az IMF és a kötvénybefektetők vannak, akik viszont további megszorító intézkedéseket követelnek.


Ehhez jön még hozzá, hogy az európai gazdaságok az év elején még úgy tűnt, hogy lendületet vettek, de menetközben kiderült, hogy a kormányok gazdaságélénkítő lépései egyelőre a stagnáláshoz voltak elegendőek, ráadásul mivel kifutnak az állami ösztönző programok, ezért nagyon kérdéses az év második fele. A The New York Times cikkében kétélű fegyvernek nevezte a magyar politikai nyilatkozatokat, amelyek ugyan felkészíthetik a lakosságot a keményebb intézkedésekre, de a befektetőket könnyen elriaszthatják a forinttól és a magyar államháztartási hiány finanszírozásától, minthogy a legutóbbi kötvényaukción már mutatkoztak is ennek az első jelei.

 

2010-06-07

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite