2019. április 20., szombat - Konrád, Tivadar
Keresés a tartalomban
TechnikaEEMOV, a hazai steadicam-márka

EEMOV, a hazai steadicam-márka

steadicamJó hír a profi, fél-profi és akár amatőr filmkészítőknek is, hogy novemberben egy új, Magyarországon gyártott steadicam termékcsalád kerül a piacra, amely a kamerastabilizálást egy megfizethető opcióvá teszi az egyéb márkák megfizethetetlen megoldásaikkal szemben.

A steadicam egy speciális kamerastabilizációs rendszer, amely a kézikamerás felvételek során jelentkező rázkódásokat levezeti, ezáltal a kép egy jellegzetes, „repülő" érzetet kelt. A stabilizálást a giroszkóppal ellátott ún. sled végzi, amit egy rezgéscsillapító kar köt össze a mellénnyel, amit a steadicam-operatőr visel. A karok amellett, hogy levezetik a rezgéseket, a kamera és sled súlyát is tartják, amelyet a mellény az egész felsőtesten egyenletesen eloszt, így nem megerőltető a viselése.

Létrehozását követően az eszköz egy csapásra népszerű lett, hiszen olyan bonyolult kameramozgásokat lehetett kivitelezni vele, melyekhez korábban időigényes és drága sínszerkezeteket és állványokat kellett használni. A találmányt olyan klasszikus filmekben használták, mint Stanley Kubrick Ragyogás című filmjében, melynek híres jelenetében egy szűk folyosókon tricikliző kisfiút követett az operatőr, és persze a Ponyvaregényben, melynek egy emlékezetes részlete a sok közül, ahogy Bruce Willis-t követi a kamera még a kerítésen keresztül is.

Azóta mozi- és televíziós filmek ezreiben tűntek fel steadicammel felvett jelenetek, az HD-kamerák elterjedésével pedig egyre több függetlenfilmes használt steadicam-felvételeket a filmjében. A népszerűségének növekedése viszont megrekedt, mert habár a Tiffen cég által bejegyzett Steadicam márka a stúdiók sín- és állványrendszereihez képest jóval olcsóbb és kényelmesebb, az alacsony költségvetéssel dolgozó félprofi filmeseknek és videókészítőknek egy Steadicamet általában még bérelni, nemhogy vásárolni is elérhetetlen vágy.

A Magyarországon fejlesztett és gyártott eemov kamerastabilizátorok ezzel ellentétben bárki számára elérhetőek. A steadicamek ultrakönnyű felépítésűek, és könnyen kezelhetők. Valamennyi beállítási paraméterük szerszámok nélkül, akár használat közben is állítható, ami amellett, hogy a munkát könnyebbé teszi, jelentősen felgyorsítja az üzembe helyezést.

A novemberben piacra kerülő termékhez 2 éves garanciaszolgáltatást biztosít a gyártó.

http://www.eemov.com

http://www.youtube.com/watch?v=IqkDA6Bds0M

 

PR-cikk

Nógrád24.hu

 

2010-10-24

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite