2019. július 23., kedd - Lenke
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeEgészség-centrikus életszemlélet

Egészség-centrikus életszemlélet

Felgyorsult világunkban egyre kevesebb idő jut magunkra, egészségünk megőrzésére, állóképességünk javítására. Az emberek fizikai aktivitása jelentősen csökkent, általánossá vált az ülő életmód.

 

kondi

A mozgásszegénység különösen jellemző és nagyfokú az idősebbek körében. A fiatalok egyre kevesebb időt töltenek a szabadban. A mozgás és sportolás helyett inkább a számítógépet és a televíziót választják. Ennek súlyos következményei lehetnek. Gyengül az immunrendszer. Fogékonyabbak lesznek a különböző betegségekre, hajlamosak az elhízásra. Ez különböző érrendszeri megbetegedésekhez, szív és tüdő problémákhoz, cukorbetegséghez vezethet.

Ennek megelőzése érdekében Göröcs Attila személyi edző a következőket javasolja:


-  káros szokások mellőzése (dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, drogok, környezeti szennyeződések kivédése)

-  helyes táplálkozás, antioxidánsokban gazdag táplálék kiegészítés

-  fizikai aktivitás az életstílusnak megfelelően

-  stresszmentes életvezetés

-  rendszeres orvosi ellenőrzés


Egészségünk megőrzése érdekében tehát rendszeresen kell sportolnunk. Ez azonban kevés fizikai állapotunk megőrzéséhez. A sportot egészítsük ki helyes táplálkozással.

Mellőzzük a zsíros ételeket. Kerüljük a chipseket-csokikat. Ne fogyasszunk szénsavas üdítőket. Helyette válasszunk rostokban gazdag táplálékot, sok zöldséget és gyümölcsöt, fehérjét. Az üdítők helyett pedig igyunk ásványvizet. Szabaduljunk meg káros szokásainktól. A dohányzástól illetve a túlzott alkoholfogyasztástól.

Amennyiben ezeket rendszeres edzéssel párosítjuk, fokozhatjuk a szív és a tüdő teljesítőképességét, csökkenthetjük a szívizomzat oxigénigényét. Ezen kívül a mozgás hatására csökken a vérzsír-szint, a vérnyomás. Az izommunka csökkenti a vércukorszintet, segít testsúlyunk karbantartásában.

Ezen pontok betartásával a betegségek kialakulásának veszélyét a minimálisra lehet csökkenteni. A betegségmegelőzés össztársadalmi érdek is, nem beszélve arról, hogy a betegségek miatt kiesett munkaórák száma súlyos gazdasági problémát is felvet.

 

HÍR PORT 24 / Remenár János

 

2011-07-01

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite