2019. március 22., péntek - Benedek
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeEgészségtelen Salgótarján levegője

Egészségtelen Salgótarján levegője


Narancssárga színnel jelölték, vagyis egészségtelennek számít a levegő Miskolcon és Salgótarjánban. Budapesten, Oszláron és Hernádszurdokon kifogásolt, az OKI térképén jelzett többi településen viszont elfogadható a levegő minősége. Továbbra is a riasztási küszöbérték felett van a szálló por légköri koncentrációja Nyíregyházán - közölte a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség tájékoztatása alapján a város önkormányzatának sajtófőnöke szerdán az MTI-vel.

Salgótarján


Parillák Gabriella elmondta, a keddi adatok szerint 113,29 mikrogrammos értéket mutatott a Széna téri mérőállomás, amely azt ezt megelőző három napban is a riasztási küszöbérték (100 mikrogramm per köbméter) feletti értékeket regisztrált.A meteorológiai előrejelzések szerint a levegőminőségben számottevő javulás csütörtöktől várható - közölte a sajtófőnök. A nyírségi megyeszékhelyen még érvényben van a teljes tűzgyújtási tilalom, amely a kerti hulladék és az avar égetésének tilalmára is kiterjed.


A légszennyezettség további romlásának elkerülése érdekében az önkormányzat azt kéri a lakosságtól, hogy lehetőség szerint ne használják a személyautókat - főként a dízelüzeműeket -, utazzanak tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalogoljanak, fűtésnél pedig a szilárd tüzelés helyett a gázt részesítsék előnyben. Azt is kérik, hogy az egészségügyi kockázatok elkerülése érdekében főként a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a kisgyermekek kerüljék a szabadban való hosszabb tartózkodást, a lakást pedig lehetőleg a déli, kora délutáni órákban szellőztetessék.


A levegő magas szálló por tartalma miatt öt észak-kelet-magyarországi településen már napok óta veszélyes a levegő. Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) legfrissebb mérési eredményei alapján térképén szerdán is a veszélyes levegő minőséget jelző piros színnel jelölte Nyíregyházát, Debrecent, Kazincbarcikát, Sajószentpétert és Putnokot. Ezeken a településeken a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 100 mikrogramm felett van.


Narancssárga színnel jelölték, vagyis egészségtelennek számít a levegő Miskolcon és Salgótarjánban. Budapesten, Oszláron és Hernádszurdokon kifogásolt, az OKI térképén jelzett többi településen viszont elfogadható a levegő minősége.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

2014-02-05

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite