2020. augusztus 13., csütörtök - Ipoly
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeEgy baleset történt Nógrád megyében

Egy baleset történt Nógrád megyében

 

Az elmúlt napon egy anyagi káros közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek a rendőrök - közölte a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a NÓGRÁD24.hu-val.

1229balesetnograd


Egy 42 éves férfi közlekedett személygépkocsival 2019. december 28-án a délelőtti órákban Kisgéc irányából Benczúrfalva felé, amikor egy jobbra ívelő kanyarban a járművel megcsúszott és az út menti vízelvezető árokba hajtott. A balestben nem sérült meg senki.


A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a gépjárművezetők figyelmét, hogy a téli időszakban a látási viszonyok gyakran rosszak, korán sötétedik, a fényszórókat és a többi lámpát elindulás előtt ellenőrizzék. Ugyanakkor a rosszabb látási viszonyok miatt nagyobb követési távolságot tartva lassabban kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkeztének kockázata, rossz manőverezés esetén pedig a hibák könnyebben korrigálhatóak.


A síkos utakon való fékezés teljes összpontosítást kíván, ráadásul a fékút télen általában hosszabb, mint optimális fékezésnél. Amennyiben a kocsiban nincs blokkolásgátló (ABS), úgy a kerekek gyorsan leblokkolnak, a jármű kormányozhatatlanná válhat, könnyen kicsúszhat. Ilyenkor lábunkat vegyük le a fékről, hozzuk egyenesbe az autót, és csak akkor fékezzünk, amikor az autó már újra a kívánt irányban áll.


A csúszós, jeges utakon való közlekedéshez javasolt a téli gumi használata. Még akkor is téli abroncsokkal induljunk útnak, ha éppen nincs hó! A nyári gumi már +7 fok alatt csúszni kezd, fagypont körüli hőmérsékleten megmerevedik, nagyon kis tapadással rendelkezik, így használata veszélyes lehet. A téli gumit ezzel szemben úgy fejlesztették ki, hogy alacsony hőmérsékleten megnő a tapadási értéke. Ezek az abroncsok különleges anyagból készülnek, speciális bordázattal vannak ellátva, és rendkívül alacsony hőmérséklet esetén is rugalmasak maradnak. Téli gumival rövidebb a fékút is. A téli gumikban nyomás 0,2-0,3 barral legyen magasabb, mint a nyári abroncsokban, mert a túl alacsony nyomás befolyásolja a profil öntisztuló képességét.


Felhívjuk a közúti forgalomban résztvevők figyelmét, hogy mindig az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezessék gépjárműveiket, próbáljanak meg fokozatosan alkalmazkodni a megváltozott látási és útviszonyokhoz, tekintettel az esetleges ködös, esős, havas időjárásra!

 

Forrás: POLICE

 

2019-12-29

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite