2019. július 20., szombat - Illés
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeEgy börtönkápolna feltámadása: fotókiállítás Balassagyarmaton

Egy börtönkápolna feltámadása: fotókiállítás Balassagyarmaton


A Balassagyarmati Fegyház és Börtön kápolnájának felújítását mutatja be Gránitz Miklós fotókiállítása, amelyet hétfőn nyitnak meg a Nógrád megyei városban.

börtön


A börtönkápolnát az elítéltek újították fel egyedülálló freskóterápia keretében 2008 szeptembere és 2009 decembere között.
Gránitz Miklós a kezdetektől végigfotózta a munkálatokat, a képekből válogatott kiállítást a Madách Imre Városi Könyvtárban nyitja meg Csach Gábor művészettörténész, Balassagyarmat alpolgármestere - mondta az MTI-nek Nemszilaj László, az intézet sajtóreferense.


A Szent Mihály kápolna felújítását egyben terápiának is szánták a börtönben. A Norvég Civil Támogatási Alap segítette a programot, amelyben 70 elítélt vett részt. A tíz méter magasságú kápolnában 350 négyzetméteres felületen nyolc stilizált ablakban jelenítették meg a biblia képeket, amelyeket Lencsés Zsolt festőművész festett a falakra. Az elítéltek nemcsak az építési és festési munkákban vettek részt, hanem ők tervezték a témaköröket is. Vác, Márianosztra és Balassagyarmat intézeteiből 36 munka érkezett a rajzpályázatra.


Felújítása óta a terem kápolnaként és könyvtárként működik. Nemszilaj László elmondta, hogy a munkákról fotókkal illusztrált könyv is készült. Kronauer Éva Lilla Aranymadár freskó tolla - Egy műemlék kápolna nem mindennapi újjászületése című kötetét a szerző jelenlétében szeptemberben mutatta be a fővárosban Budai István, a balassagyarmati intézmény parancsnoka.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2011-09-25

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite