2019. április 20., szombat - Konrád, Tivadar
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeEgyedülálló új pálya nyílt meg a kisvasutazás szerelmesei előtt (X)

Egyedülálló új pálya nyílt meg a kisvasutazás szerelmesei előtt (X)


Magyarország vadregényes hegyvidéki erdei vasútját építette újjá a Börzsönyben az Ipoly Erdő Zrt. A korábbi két szakaszt összekötő Márianosztra és Nagyirtáspuszta közötti pálya kiépítésével teljes kisvasúti vonalon, összehangolt menetrenddel jár a kisvasút immár Szobtól Nagybörzsönyig.

ipolyerdokisvasut1


Az Ipoly Erdő Zrt. fejlesztésének keretében felújított 6477 méter hosszúságú, keskeny nyomtávú erdei vasúti pálya megépítésével megvalósult az évtizedeken át hiányzó összeköttetés a Szob-Márianosztra és a Nagybörzsöny-Nagyirtáspuszta kisvasúti vonalak között. Az 1,1 milliárd forintot meghaladó értékű fejlesztéshez az EU kiemelt pályázata 600 millió, a Földművelésügyi Minisztérium 300 millió forint összegű támogatást nyújtott, amit az erdőgazdaság a saját forrásaival egészített ki.

ipolyerdokisvasut2


A Márianosztra-Nagyirtáspuszta erdei vasút mostani működtetéséhez több ok vezetett, hiszen a Szob - Nagybörzsöny vonal soha nem volt személyszállítás számára összekötve, ez a középső szakasz újjáépítésével csak most valósulhat meg először. A másik két kapcsolódó szakasz felújítása az elmúlt évtizedben történt meg külön-külön, különböző tulajdonviszonyok és más pályázati források bevonásával. Történeti okok miatt tehát külön üzemeltetők látják el a vasúti forgalom lebonyolítását. A vasúti szakaszok üzemeltetői számos erőfeszítést tettek azért, hogy minél összehangoltabban tudják az utasok szállítását megoldani.


A Márianosztra-Nagyirtáspuszta közötti szakaszon a gördülő állomány fejlesztése folyamatos, és abban az esetben, ha az erre a szakaszra éppen most készülő motorvonat is munkába áll, a nagyobb utasforgalom is könnyebben kezelhető lesz.

ipolyerdokisvasut3


A fejlesztés attrakció és szolgáltatás is egyben: a környezettudatos erdei turizmus valamennyi válfaja számára utat nyit a Börzsöny belső régiójának egyedülálló értékei felé, növelve a térség turisztikai vonzerejét. Az új pályaszakasz vonalvezetése, lejtése és tájesztétikai értéke egyaránt kuriózum. A Dunakanyarból induló járat a Börzsöny talán legszebb vonulatait érinti, így első rangú turisztikai célállomássá emeli a környéket, ahol a kirándulók erdei környezetben csodálhatják a gyönyörű vidéket.

ipolyerdokisvasut4


A túrautakban bővelkedő Börzsöny és az Ipoly völgye igazi gyöngyszem az aktív időtöltés kedvelői számára. A csóványosi vagy éppen a hegyestetői kilátóból kitekintve szélesre nyílik a látómező, előtérben a börzsönyi és dunakanyari tájképpel.


A Börzsöny hazánk kisvasutakban leggazdagabb hegysége, a tájegység délkeleti részén a királyréti, északon a kemencei erdei vasút várja a túrázókat.

ipolyerdokisvasut5


A város zajától távoli, kulturális látnivalókban gazdag börzsönyi települések között olyan nevezetességeket találhatunk, mint a márianosztrai híres búcsújáró templom, Drégely vára vagy épp a Honti-szakadék.


A páratlan szépségű környék felfedezésére érdemes több napot szánni, melyhez igazi erdei szálláshelyek jelentenek menedéket a megfáradt utazók számára. A Tolmács-hegyi csúcsfordító közelében lévő Kisirtáspusztai Hegyi Menedékház, a Zebegényi Sátortábor és a panzió jellegű Tóvik Vendégház szolgáltatásaik, felszereltségük és a magas minőségi kiszolgálás által váltak kedveltté.


A Börzsöny és Cserhát további kirándulóhelyeiről és minőségi szálláshelyeiről a www.erdeikirandulasok.hu, valamint a www.erdeihazak.hu honlapok nyújtanak további tájékoztatást a kirándulni vágyók számára.


(X)


 

zárótag előtt kell meghívni -->
2016-06-27

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite