2019. április 21., - Konrád
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeEgyelőre nem lesz népszavazás a börtönről Bátonyterenyén

Egyelőre nem lesz népszavazás a börtönről Bátonyterenyén


Egyelőre nem kezdődhet népszavazás arról, hogy akarnak-e börtönt Bátonyterenyén az ott élők, mert a helyi választási bizottság (hvb) megtagadta az aláírásgyűjtő ív hitelesítését. A testület már másodszor utasította el a kezdeményezést.

bterenye

A város honlapján közzétett határozat kimondja: a benyújtott aláírásgyűjtő ív formai szempontból megfelel a jogszabályi előírásoknak, a feltenni kívánt kérdés - "Akar-e Ön Bátonyterenyén büntetés-végrehajtási intézetet?" - viszont nem felel meg az egyértelműség követelményének.

Az indoklás szerint a kérdésre lehet ugyan igennel vagy nemmel felelni, de egy "negatív választói akaratot kifejező helyi népszavazás esetén a képviselő-testület nem kerül abba a helyzetbe, hogy eldöntse, megépüljön-e vagy sem Bátonyterenyén a büntetés-végrehajtási intézet".

A börtönt nem az önkormányzat akarja megépíteni, hanem a magyar állam, így a döntés nem a képviselő-testület hatásköre - teszik hozzá.

Kitér arra is a határozat, hogy a képviselő-testület 180 napon belül köteles az érvényes és eredményes helyi népszavazás döntésének megfelelő rendeletet alkotni, így, viszont, ha az "igenek" kerülnének többségbe, akkor börtön létesítéséről kellene döntenie az önkormányzatnak. Ez azonban költségvetést érintő döntés lenne, amelyről nem lehet helyi népszavazást tartani.

A szervező, Szerémi László először március 11-én, majd - miután ezt a hvb 16-án formai okok miatt elutasította -, március 23-án ismét kérte a hitelesítést.

A mostani döntés ellen 15 napon belül lehet fellebbezni a Balassagyarmati Törvényszéknél.

A Nógrád megyei Bátonyterenye önkormányzata március 27-én döntött úgy, hogy földterületet ajánl fel új börtön megépítésére a Belügyminisztérium felhívására. A név szerinti szavazáson nyolc képviselő igennel, négy nemmel szavazott.

Az önkormányzati határozat kimondja: az ajánlat kedvező elbírálása esetén felhatalmazzák a polgármestert az ingatlanok tulajdonjogának térítésmentes átadására, kivéve, ha helyi népszavazás eredményeként a képviselő-testületnek ezzel ellentétes döntést kell hoznia.

A minisztérium pályázatára március 31-éig lehetett jelentkezni, a döntés kilencven napon belül várható. A legalább 500 személyes börtön építését 2017-ben kezdenék meg, és 2018-2019-től működne. Bátonyterenye mellett területet ajánlott fel e célra a Tolna megyei Dombóvár és Bátaszék, a Nógrád megyei Balassagyarmat, valamint Szolnok és Békéscsaba is.


Forrás: MTI/ Nógrád24

 

 

2015-04-16

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite