2019. március 26., kedd - Irén
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedEgyenlegjavítás - NGM: 90 milliárdos intézkedéscsomag

Egyenlegjavítás - NGM: 90 milliárdos intézkedéscsomag


A kormány 90 milliárd forintos intézkedéscsomagról döntött az államháztartási egyenleg javítása érdekében - tudatta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken a MTI-vel.

kormányülés

Hatvan milliárd forint az egyenleg 0,2 százalékos javítását célozza, további 30 milliárd forintot a tartalékok emelésére fordít a kormány, ez az összeg akkor kerülhet felhasználásra, ha az Európai Bizottság az újabb intézkedések miatt rontaná a magyar gazdaság jövő évi növekedési előrejelzését.

A kormány ezen a héten véglegesítette az új magyar adórendszert, a kabinet egyben megerősítette, hogy 2013-ra tartja a 2,7 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycélt - olvasható a tárca közleményében.

A nemzetgazdasági tárca közlése szerint a bankadót végleges adónemként rögzítik a 2013-as mértéken és kivezetik a különadókat. Egyúttal a társasági adó háromkulcsossá válik: 10 százalékos kedvezményes, 19 százalékos általános és 50 százalékos speciális kulcsot vezet be a kormány.

Az NGM kiemelte: az Európai Bizottság a jövő évre adott pozitív előrejelzésében ugyan elismerte, hogy Magyarország képes lesz 3 százalék alatt tartani államháztartási hiányát, de a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy az ország kikerüljön a 2004-es csatlakozás óta folyamatos túlzottdeficit-eljárás alól. Ennek érdekében a kormány az Európai Bizottság által adott 2,9 százalékos hiány-előrejelzést újabb intézkedésekkel biztonságosan 2,7 százalékra mérsékelte.

A kabinet döntött arról, hogy a 2013-as költségvetési évtől kezdve az energiaszolgáltatók jövedelemadóját 50 százalékra emeli, de a 19 százalékos általános társasági adókulcs és az 50 százalékos kulcs közötti adóból levonható lesz a társaságok által végrehajtott beruházások értéke, a 19 százalékot meghaladó adótömeg 50 százalékáig. Ez 40 milliárd forinttal javítja a jövő évi költségvetési pozíciót.

Egyúttal a közművezetékek adóját központi adóként határozzák meg, így a korábbi változattal szemben valamennyi nem családi tulajdonú vezetékre az ország teljes területén érvényesíti az adónemet. Ez 30 milliárd forinttal javítja a költségvetés 2013. évi pozícióját.

A kormány emeli a Szerencsejáték Zrt. osztalékelvonásának mértékét. Ez 10 milliárd forint többlet költségvetési bevételt hoz, ezzel párhuzamosan emelik az online szerencsejáték adóbevételt, ami további 10 milliárd forintot jelent.

A kabinet újabb döntéseiről a jövő hét elején levélben tájékoztatja az Európai Bizottságot és az unió pénzügyminiszteri tanácsát.

Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-11-16

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite