2019. április 21., - Konrád
Keresés a tartalomban
ItthonEgyelőre nem sztrájkolnak a közszolgák

Egyelőre nem sztrájkolnak a közszolgák


A nemzeti fejlesztési miniszter szerint nem jár tömeges elbocsátásokkal a 15 százalékos bértömegcsökkentés az állami szférában, a politikai kinevezetteknek azonban menniük kell. Az érdekvédők egyelőre nem terveznek sztrájkot. Keveset tudni a kormányzati tervekről, és egyébként is nyár van. Van olyan szakszervezeti vezető, aki örülne is egy "tisztulási folyamatnak."


Bár a kormány 15 százalékos bértömegcsökkentést jelentette be az állami szférában, a közszféra szakszervezetei nem készülnek sztrájkra, sem más demonstrációra - írja a Népszabadság.


Mindez átlagosan másfél havi fizetésmegvonást és tízezrek elbocsátását vonja maga után. Nem kerül majd többe az intézkedés nyomán ellehetetlenülő 120 ezer munkavállaló elárverezett lakásainak felvásárlása, amely szintén szerepel az akciótervben? - tette fel a kérdést Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke. A szakszervezeti vezető szerint az ágazatban már nincsenek tartalékok. A néhány éve még 800 ezer fős közszolgasereg napjainkra 680 ezerre apadt. A közszféra bérei már jó ideje nem versenyképesek. Ha most a köztisztviselői életpályamodellt is szétzúzzák, egyeduralkodóvá válhat a kontraszelekció.


Kuti László, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) elnöke úgy véli: magamutogató sztrájkkal nem sokra mennek, nyáron amúgy is kevesen hajlanának erre.


Ez az intézkedés ránk nem vonatkozik - jelentette ki Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének vezetője, aki korántsem biztos abban, hogy ez a jelentős elvonás végrehajtható az alapbér változtatása nélkül. A PDSZ elnöke egyébként az elvonás nyomán jelentkező motivációcsökkenéstől sem tart. Létre lehet hozni a nem anyagi elismerések olyan rendszerét, ami ezt a hatást ellensúlyozza - állítja.


Akár még jól is járhatunk ezzel az intézkedéssel - mondta Cser Ágnes, az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke. Hangsúlyozta: a közszférának hasznára válhat némi öntisztulás.

 


Forrás: Népszabadság/Nógrád24.hu

2010-06-11

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite