2019. március 22., péntek - Benedek
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeEgyetemi kurzus Salgótarjánról

Egyetemi kurzus Salgótarjánról

Salgótarján fejlesztésével kapcsolatos egyéves várostervezési és építészeti feladatsort készítenek elő a Budapesti Műszaki Egyetemen.

Salgótarján1

A városok egyre jelentősebb szerepet töltenek be a világ életében, így Magyarországon is! A városokban koncentrálódik az egyes társadalmak tudása, gazdasági ereje! De mi van ha egy város elveszti ezt az erőt, mi lesz a várossal és mi lesz az ott élőkkel? A város sérülékennyé válik, és megindulhat a leépülése! Magyarországon több kis és közepes méretű város küzd ezzel a problémával! De lehet-e tenni azért, hogy a városok ellenállóak legyenek, meg lehet-e fordítani ezeket a folyamatokat úgy, hogy közben mindenki számára méltányos lépések történjenek!

Ezt a kérdést járja körül a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Kar Urbanisztikai Tanszéke az Urban Future Laboratory Komplex Studió 1 éves kurzusa során. A problémakörrel foglalkozva megvizsgálják, mely tényezők elvesztése vezethetett oda, hogy például Detroit kiüresedjen, és mit lehet tenni, hogy a folyamatok visszaforduljanak?

Kísérleteznek és kutatják ezeket a helyzeteket Magyarországon! Most Salgótarjánt választották, ahol a helyiekkel együtt kívánják elemezni, hogy mik a bajok? Megvizsgálják, lehet-e „Smart city" a városból? A város hogyan tud úgy átlépni a 21.századba, hogy győztes legyen, ismét tudja szervezni a térség életét, az itt élő emberek büszkék legyenek városukra, és vonzza az országból a munkahelyeket, iskolákat, egyetemeket?

Azt is előtérbe helyezik, hogy a kurzus hallgatóinak, az építészeknek, urbanistáknak mit kell, lehet tenni ennek érdekében! Mire ezeket a kérdéseket körüljárják, elkészül a komplex terv, építész szakági konzulensekkel, sok közös és csoportos munkával. Egy valós helyzetet alapul véve tud mindenki - aki részt vesz ebben a kutatásban, kísérletezésben - a komplex tervezési folyamattal megismerkedni, és elmélyülni a saját tervének kidolgozásában úgy, hogy a végén még megismerik a helyiek véleményét is arról, mit csináltak.

A kurzust Alföldi György DLA habil. egyetemi docens, tanszékvezető-helyettes és Bach Péter egyetemi tanársegéd vezeti. A két szakember a közelmúltban járt Salgótarjánban, ahol a polgármesteri hivatalban Tóthné dr. Kerekes Andrea jegyzővel, valamint a településrendezésben, szociálpolitikában és turizmus területén dolgozó hivatali szakemberekkel egyeztették a szakterületekkel kapcsolatos városi adatokat. A kurzus sikere érdekében megállapodtak abban, hogy a tanszék és a hivatal márciustól rendszeressé teszik a konzultációkat.

 

Forrás: Salgotarjan.hu/NOGRAD242016-02-24

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite