2019. május 24., péntek - Eszter
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeEgyetemisták restaurálnak műalkotásokat Salgótarjánban

Egyetemisták restaurálnak műalkotásokat Salgótarjánban


A Magyar Képzőművészeti Egyetemmel köt szerződést Salgótarján önkormányzata Bóna Kovács Károly műalkotásainak restaurálására - döntött csütörtöki ülésén a város közgyűlése.


Salgótarján1


Mint Székyné Sztrémi Melinda polgármester ismertette: a Kálvárián lévő, 1938-ban készített 14 stáció, valamint az 1933-ban megformázott Báthori-szobor restaurálására kérik fel az egyetemet, mert olyan értékes műalkotásokról van szó, amelyeket meg kell őrizni az utókornak. A munkára vállalkozási szerződést kötnek, eszerint nettó négymillió forintos költségből szeptember 30-tól 2013. július 30-ig végzik el a felújításokat. A fedezetet az idei és jövő évi költségvetésében biztosítja a salgótarjáni önkormányzat.


A polgármester elmondta: az időjárás kikezdte a stációk domborműveit, az egyes alakok részben felismerhetetlenné váltak és az alkotások tartóelemei is sérültek. Az alkotásokat befoglaló házak tetején márciusban az egyházasgergei Szent József Katolikus Szakiskola tanárai és diákjai pótolták a fakereszteket.


Az eredeti Báthori-szobor tíz éve került a Salgótarjáni Szoborparkba a baglyasaljai városrészbe, miután több helyen megsérült és a javítások már nem biztosították a látvány méltóságát, szépségét. A szoborról Erdei Sándor készített másolatot 2002-ben, és ez áll azóta a Báthory téren a régi talapzaton. Az eredeti szobor restaurálása elengedhetetlen ahhoz, hogy újból köztéren helyezhessék el - mondta Székyné Sztrémi Melinda.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2012-09-27

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite