2019. április 25., csütörtök - Márk
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeEgy éve nem tudnak hazaköltözni a károsult lakók Bátonyterenyén

Egy éve nem tudnak hazaköltözni a károsult lakók Bátonyterenyén


Csaknem egy évvel azután, hogy gázrobbanás történt egy 14 lakásos bátonyterenyei társasházban, a lakók még mindig nem tudnak visszaköltözni, mert a biztosító nem fizette ki a teljes helyreállítási költséget - tájékoztatta Szerémi Gábor közös képviselő szerdán az MTI-t.

robbanas_ligetutbt001


Tavaly április 14-én gázrobbanás történt a Liget út 24. számú társasházban a Nógrád megyei Bátonyterenyén. Személyi sérülés nem történt, de mind a 14 lakás lakhatatlanná vált, valamennyi lakót kiköltöztették. A közös képviselő szerint az önkormányzat kölcsöne segít abban, hogy heteken belül megkapják a lakhatási engedélyt, de a ház még közel négymillió forinttal tartozik a kivitelezőnek. Szerémi Gábor elmondta: az épület helyreállítási munkáira a helyi CAT-PO Kft. adta a legkedvezőbb, bruttó 32 millió 255 ezer forintos árajánlatot, ezt a társasház vagyonbiztosítója, a Groupama Garancia Biztosító is elfogadta. Augusztusban az építkezésen járt a biztosító szakembere is. Jegyzőkönyvben rögzítették, hogy az adott ajánlatból készüljön el az ingatlan, a biztosító munkatársa pedig azt kérte, állítsák ki a számlát a fennmaradó összegről, és két héten belül kifizetik a társasháznak a teljes pénzt.


A biztosító három részletben utalt pénzt, de 5,9 millió forintot nem fizetett ki - mondta a képviselő. A társasház saját pénze közben elfogyott, mert ebből fizették a szennyvízvezeték cseréjét, a gázórák átkötését, a nyomáspróbát, a lépcsőházi villanyvezeték kiépítését. Nem volt már pénzük az érintésvédelmi, villám- és tűzvédelmi felülvizsgálatokra, ezek nélkül pedig a társasház nem kaphat használatbavételi engedélyt. Szerémi Gábor elmondta: utóbbi probléma megoldódik, mert az önkormányzat 2 millió forintos kamatmentes, év végéig visszatérítendő támogatást szavazott meg hétfői ülésén a háznak, így az engedélyt heteken belül kiadhatja a megyei építési hatóság. Az, hogy a lakók mikor költözhetnek vissza, ezután azon múlik, hogy milyen ütemben tudják rendbe hozni saját lakásaikat, ezen a lakók folyamatosan dolgoznak.


A Liget utcai társasház 12 lakásos lesz, a korábbi két tetőtéri lakásba már nem költöznek vissza, sőt, azokat vissza sem építették. A helyreállítás már befejeződött, teljes tetőcserét kellett végezni és két emeletet újraépíteni. Az önkormányzat jogi képviselője megkereste a biztosítót, eddig választ még nem kapott, a társasház pedig valószínűleg jogi útra tereli majd az ügyet - közölte a képviselő. A kiköltöztetett lakók egy éve családtagoknál, albérletben, vagy az önkormányzat által biztosított szükséglakásokban élnek.

Forrás:MTI/HIR PORT24

 

2013-03-20

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite