2019. június 20., csütörtök - Rafael
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeEgyhangúlag fogadta el a Közgyűlés a főkapitány beszámolóját

Egyhangúlag fogadta el a Közgyűlés a főkapitány beszámolóját


Szeptember 15-én a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság 2010. évi tevékenységéről számolt be Dr. Mihály István r. ezredes rendőrségi főtanácsos, rendőrfőkapitány.

Mihály István


Nógrád megye bűnözése elsősorban a leszakadó rétegek által elkövetett viszonylag csekély súlyú deliktumokból táplálkozik. Az elkövetők általában alacsony iskolai végzettségű, rossz szociális körülmények között élő személyekből kerülnek ki.

Főkapitány úr a megye bűnügyi helyzetéről elmondta, hogy a korábbi években tapasztaltakhoz hasonlóan 2010-ben is a vagyon elleni bűncselekmények voltak a meghatározóak az összbűnözés tekintetében. Országos viszonylatban a korábbi évekhez hasonlóan, 2010-ben is megyénk területén volt a legkevesebb ismertté vált, regisztrált bűncselekmény.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság az országos nyomozás eredményesség alakulása szerint 2010 évben a főváros és a 19 megye sorában a hatodik helyen áll, az országos átlag (46,34%) feletti eredményességi mutatójával (55,53%).

A  bűncselekmények legnagyobb részét, ebben az évben is a vagyon elleni cselekmények képezik, 62%-ban ilyen jogsértő cselekmények kapcsán folyt nyomozás. Megszaporodtak a színesfémlopások és ennek érdekében az elektromos és egyéb berendezések megrongálásával, üzemképtelenné tételével elkövetett bűncselekmények.

2010. január 1-től Vám- és Pénzügyőrség folytatja le a büntetőeljárást a színesfémmel kapcsolatos bűncselekmények esetében, amennyiben a bejelentést ott tették, vagy észlelték a bűncselekményt. Hatóságaink e bűncselekményfajta elkövetésének megelőzése érdekében közös ellenőrzéseket hajtanak végre.

Országos érdeklődésre számot tartó, kiemelt nyomozásunk 2010-ben egy volt, egy bravúrosan felderített ügy, mégpedig egy Rétságon elkövetett emberölés. A személy elleni bűncselekmények körében 2010-ben jelentősen (27 %-kal) csökkent a súlyos testi sértés elkövetése miatt elrendelt nyomozások száma.

A főkapitányságon az összesen öt esetben emberölés gyanúja miatt indult nyomozások során az elkövetőket felderítették. Egyik kiemelt sikerünkként értékelhetjük a rablások elkövetőinek büntetőjogi felelősségre vonása tekintetében, hogy az eljáró szervek eredményes nyomozásainak köszönhetően e bűncselekmény kategória tekintetében az eredményességi mutatónk 2010-ben 72,7 % volt.

A megyében a 2009-es évhez hasonlóan fokozott figyelmet fordított a rendőri állomány az állampolgárokat irritáló, félelemérzetüket növelő erőszakos cselekmények visszaszorítására, megelőzésére. Széles körű elemző munka keretében a kapitányságok meghatározták azon településeket, amelyek biztonsági helyzete javításra szorul. Az Országos Rendőr-főkapitányság által kidolgozott Közbiztonsági Háló és a megyében bevezetett Zéró Tolerancia programoknak megfelelően fokozott rendőri jelenléttel és ellenőrzésekkel lépett fel az állomány a közterületeken elkövetett jogsértő cselekmények visszaszorítása érdekében.

A közlekedési bűncselekmények miatt elrendelt nyomozások száma 22 %-kal kevesebb, mint az előző évben volt Nógrád Megyében. Hasonlóan kedvezően alakult a személyi sérüléses balesetek mutatója is, mely 2009-hez képest 19 %-kal csökkent, és mindössze hat halálos baleset történt útjainkon. Az ország egyetlen más megyéjében sem történt ennyire kevés tragikus kimenetelű baleset.


A balesetek okai között elsősorban a gyorshajtást kell megemlíteni. A közlekedési balesetek megelőzése érdekében az utcán közlekedő gyermekek és más gyalogosok, kerékpárosok biztonságát szolgálja az „iskola rendőre" és a „láthatósági kampány" keretében végzett közterületi rendőri munka. A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottsága folyamatos oktatásokkal és tájékoztató, figyelemfelhívó tevékenységével javítja a közlekedés biztonságát.

A Nógrád megyei szabálysértési tevékenység értékelése során jelentős változást hozott a 2010. augusztus 19-től módosult szabálysértési törvény. A törvénymódosítás lehetőséget biztosított a fiatalkorúakkal szemben is elzárásbüntetés kiszabására, illetve biztosítja a gyorsított bírósági eljárás lefolytatásához a tetten ért elkövetők őrizetbe vételét. Egyben lehetőség nyílt a bizonyítási eszközök felkutatása érdekében ház, lakás vagy más ingatlan átvizsgálására is.

2010-ben a korábbiakhoz hasonlóan a Nógrád megye rendőri állománya munkája során nagy hangsúlyt fektetett a jogsértő cselekmények megelőzésére, a társszervekkel való közös szolgálatok ellátására, akciók végrehajtására az év során aktuálisan felmerülő, a közbiztonságot veszélyeztető bűncselekmények és szabálysértések számának csökkentése érdekében. A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság ez évben is fontos feladatának tartja a lakosság szubjektív biztonságérzetének növelését, a közrend fenntartását. Ennek érdekében nyitott valamennyi, a közbiztonságot elősegítő cselekvési lehetőségre.

Dr. Mihály István r. ezredes rendőrségi főtanácsos, c. egyetemi docens elmondta, hogy 2011. évben arculatváltás tapasztalható a rendőrségen, újfajta viszonyt alakít ki a rendőrség a lakossággal. A sértetti érdekek kiemelése és előtérbe helyezése fogja fő feladatainkat képezni a jövőben. Ennek részleteinek kimunkálása jelenleg is folyamatban van. Az ügyekben eljáró rendőrök a jövőben nem csak nyomozzák, hanem menedzselik is az ügyekben a sértetteket, mind teljesebb jogérvényesítésük érdekében. Ennek egyik megnyilvánulásaként folyamatos személyes kontaktust létesítenek a nyomozás ideje alatt a sértettekkel és a közös tevékenység szintjére emelik a folyamatos ügyeket.

A Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlése elismerte a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság magas fokú szakmai tevékenységét, további sok sikert kívánva a Főkapitány úr beszámolóját egyhangúlag elfogadta.

 


HÍR PORT24

 

 

 

2011-09-16

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite