2019. március 24., - Emőke
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeEgyházmegyei találkozót rendeznek Pilinyben

Egyházmegyei találkozót rendeznek Pilinyben


Pilinyben rendezik meg pénteken és szombaton a VIII. Váci Egyházmegyei Találkozót; a rendezvényen vallási témájú előadások és zenés műsorok mellett folklórprogramokat, valamint gyalogos zarándokutat is szerveznek, és a helyi ízeket is megismertetik a vendégekkel - tájékoztatta a Nógrád megyei falu polgármestere szerdán az MTI-t.

Szentkút

iluusztráció

Lehoczki Szabolcs elmondta: tízezer látogatót várnak az egyházmegyei találkozóra, ezért a falu közlekedését egyirányúsítják majd, és rendőrök, polgárőrök irányítják a forgalmat.

Beer Miklós váci megyés püspök nyitja meg a találkozót, amelynek vendégei az egyház életével, a katolikus vallással összefüggő előadásokon, beszélgetéseken vehetnek részt.

Mivel a szervező település lelkésze, Kapás Attila öt faluban dolgozik, Piliny, Etes, Ságújfalu, Karancsság és Szalmatercs közös kiállításon mutatja be az egyházközségek életét, a korábbi papokat, a templomokat, a miseruhákat, a népviseletet és a helyi kultúrát. Mint Lehoczki Szabolcs elmondta: erre az alkalomra pilinyi ásatásokon feltárt bronzkori leleteket is kikölcsönöztek a múzeumból.

ezo_banner

hirdetés

A programok sorában a pénteki gitáros szentmisét a Lumen Christi Gospel Kórus koncertje követi, hangversenyt ad a budapesti Szent Efrém Férfikar, a karancssági Jubilate Deo Kórus, a Váci Székesegyház Gyermekkórusa és a verőcei Adoremus Gyermekkórus, valamint Csiszér László zenész-énekes.

A találkozó két napján a pilinyi templom harangja szól majd délben a Magyar Rádióban, ezzel egy időben mondják el az Úrangyala katolikus imádságcsokrot.

Az alternatív programok sorában fellép Szőke András humorista és a Dűvő Zenekar. Gyalogos zarándokutat tehetnek a résztvevők a karancssági szentkúthoz. Lesz kézműves-foglalkozás, a látogatók felkereshetik a több száz éves pilinyi pincesort, megnézhetik a templomtoronyban Nógrád megye legrégebbi harangját, és lehetőség lesz csendes szentségimádásra a kápolnában.

Mindkét napon berendezik a helyi ízek utcáját is, ahol pálinkát, lekvárt, töltött káposztát, palacsintát, süteményeket kóstolhatnak az egyházmegyei találkozó látogatói.

 

Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

 

2012-06-27

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite