2019. április 20., szombat - Konrád, Tivadar
Keresés a tartalomban
ItthonEgy hét múlva vakáció

Egy hét múlva vakáció


Már csak egy hét van hátra az idei tanévből, jövő csütörtökön kezdődik a két és fél hónapos nyári vakáció. A diákoknak sok tábor és színes programok ígérnek kikapcsolódást.

vakáció

Az idén hivatalosan június 15-én zárul a tanév az ország általános és középiskoláiban, a diákok 183 napot jártak iskolába.
Az oktatási államtitkárság korábbi tájékoztatása szerint nappali rendszerben mintegy 1,3 millió diák ült az iskolapadban, a felnőttoktatásban további 71-75 ezer felnőtt vett részt. A közoktatásban 176.489 pedagógus látta el munkáját a most záruló tanévben.

A diákok a csütörtökön kezdődő két és fél hónapos nyári vakáció alatt nagyon sok tábor és színes program közül válogathatnak. Nagyóvodásoknak és kisiskolásoknak szerveznek júliusban felvidéki élménytábort, ahol játékkal egybekötve betekinthetnek a nomád népek életmódjába, viseletébe, gondolkodásmódjába, és kalandozás a római kori emlékek, viseletek, szokások világában. Augusztusban Örkényben a Csutorás tábor várja a táncoslábúakat, akiket Erdélyből, Moldvából, Gyimesből, a Felvidékről, a Délvidékről, Palócföldről, finnugor és török területekről érkező népművészek, zenészek, énekesek tanítanak népdalokra, néptáncokra, illetve ismertetnek meg a magyar népi hangszerekkel. Emellett a programokat néprajzi filmek vetítése, népi mesterségek, hangszerkészítés, kézműves-foglalkozások színesítik. A diákok sok nyelvi és sporttábor közül is válogathatnak, és a Táboroztatók Országos Egyesületének kínálatában napközis főzőtábor is szerepel a 6-12 és 8-16 éves korosztálynak. A www.toe.hu honlapon a tábor helyszíne, korosztály és ár szerinti keresőprogram alapján választhatják ki az érdeklődők a legmegfelelőbb programot.

A táborokkal összefüggésben évről évre felmerül, hogy hiányzik a megfelelő jogszabályi háttér.
Az új nemzedék jövőjéért felelős miniszteri biztos május végén jelentette be, hogy a táboroztatás feltételeinek törvényi szabályozását kezdeményezi civil szervezetek javaslata alapján.

Mihalovics Péter kiemelte: jelenleg nincsenek szabályozva a táboroztatás műszaki, egészségügyi, pedagógiai, mentálhigiénés feltételei. A miniszteri biztos a táboroztatás keretrendszerének tervezetét a civilekkel együttműködve az őszre készítené el, így jövőre már az új szabályok alapján lehetne táborokat szervezni. A törvényben tisztáznák az alapfogalmakat is, vagyis hogy pontosan mit jelent például a tábor, a táboroztatás és a táborhely.

A közeledő nyári szünettel kapcsolatban a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete arra hívta fel a figyelmet: a települési önkormányzatok kötelező feladata, hogy a vakáció idején gondoskodjanak a dolgozó szülők gyermekeiről.
Mint írták, önkormányzati feladat az iskolai napközis ellátásban nem részesülő, különösen a csellengő vagy egyéb okból veszélyeztetett tíz év feletti gyermekek számára nyújtott nappali felügyelet, foglalkoztatás - sport- és egyéb klubfoglalkozás, illetve játszótér, játéktár, játszóház keretében -, továbbá az étkeztetés biztosítása is.

A gyermekek napközbeni ellátása megszervezhető nyári napközis otthonban vagy napközis táborban, de az önkormányzati fenntartók többsége pénzhiányra hivatkozva kevés férőhellyel vagy egyáltalán nem szervez ilyen táborokat - jegyezték még. A szülők szerint az is nehézséget okoz, hogy a pedagógusok nem vállalnak munkát ezekben a táborokban.
A következő tanév szeptember 1-jén, csütörtökön kezdődik, az utolsó napja 2012. június 15-e. Az őszi szünet november 2-től november 5-ig, a téli december 22-től január 2-ig, a tavaszi szünet április 5-től 9-ig tart.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-06-09

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite