2019. július 22., hétfő - Magdolna
Keresés a tartalomban
ItthonEgy hét múlva várható a Tisza újabb tetőzése Szolnoknál

Egy hét múlva várható a Tisza újabb tetőzése Szolnoknál


belviz01A hamarosan ismét áradásnak induló Közép-Tiszán intenzív jegesedésre számítanak a szakemberek a következő napokban - közölte a regionális környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság védelemvezetője kedden.


Lovas Attila tájékoztatása szerint, az elmúlt 24 órában a Tisza felső vízgyűjtőin összességében nem hullott jelentős mennyiségű csapadék, ám helyenként 12 millimétert meghaladó értéket is mértek. A Tisza újabb árhulláma Vásárosnaménynál 677 centiméterrel tetőzött hétfőn, a kora hajnali órákban. Ugyanitt kedd reggelre 3 centimétert apadt a folyó, amelynek középső szakaszán továbbra is lassú apadás tapasztalható. Szolnoknál jelenleg 837 centiméter a vízállás. Az előző nagy árhullám Tiszaugnál tetőzik: ott kedd reggel 732 centimétert mutatott a vízmérce.


A Tisza felső szakaszairól érkező árhullám Kiskörénél egy-másfél nap múlva 790 centiméter, Szolnoknál két három nap múlva 820 centiméter közelében megfordítja a folyó addigi apadását. Előbbi település közelében az előzetes számítások alapján 800 és 830 centiméter között január 3-án, utóbbi megyeszékhely térségében 820-850 centiméteres szinten, január 4-én tetőzik majd.
A folyónak ezen a részén pillanatnyilag 10-20 százalékos jégzajlás tapasztalható. Mivel azonban az elkövetkezendő napokban marad az igen hideg időjárás, -15 fok alatti legalacsonyabb hőmérsékletekkel, a fagyok hatására a Tiszán megerősödik a jégzajlás, amelynek mértéke péntekre eléri az 50-70 százalékos borítottságot. Az úszó jégtáblák vastagsága péntektől meghaladhatja az 5 centimétert, majd a jövő hét elejétől megközelítheti a 10 centimétert.


A Zagyva és Tarna jelenleg végig apad. Az előbbi mellékfolyó Jászteleknél hétfőn 504 centiméterrel tetőzött. A Körösök határainkon túli vízfolyásain szintén folyamatos apadás figyelhető meg, ám az igazgatóság területén még tart az áradás. A tetőzés Mezőtúr-Árvízkapunál 680 centiméter közelében, Szarvasnál 770-780 centiméter között várható december 30-án. A Hortobágy-Berettyó a felső szakaszon már ugyancsak apad.


Az igazgatóság jelenleg valamennyi védelmi szakaszán, azaz összességében 640 kilométeren elsőfokúnál magasabb árvízvédelmi készültséget tart fenn. Ezen belül harmadfokú riasztás van érvényben a Hortobágy-Berettyón, a Tiszán, a Zagyván és a Tisza-tavon, összesen 465, míg másodfokú a Hármas-Körösön, a Zagyván és a Hortobágy-Berettyón, 175 kilométeren. A tartósan magas vízállás miatt egyre nagyobb területen jelentkeznek az árvízi jelenségek. A töltéseken elszórtan, összességében újabb 700 méteren alakult ki talpszivárgás. Az árvíz az eddigi 121 hektárhoz képest további 88 hektár mentetlen területet öntött el.
A védekezésben az elmúlt 24 órában 993 ember vett részt. Az igazgatósághoz tartozó területeken az elmúlt nap hideg időjárásának köszönhetően csak kis mértékben nőtt az elöntött területek nagysága, jelenleg 524 négyzetkilométer áll víz alatt. Ebből 146 négyzetkilométer vetés, 181 négyzetkilométer szántó és 127 négyzetkilométer rét, illetve legelő.


A súlyosbodó belvízi helyzet miatt újabb mobil szivattyúkat kellett a védekezésbe beállítani az elmúlt 24 órában, így a 44 stabil és 12 mobil szivattyútelep összesen 6,3 millió köbméter vizet emelt át a befogadókba, ami az idén mért legnagyobb átemelt vízmennyiség. A főcsatornák teltsége 80-100 százalékos. A Közép-Tisza vidéken 8 önkormányzat tart fenn elsőfokú, 23 helyhatóság és vízgazdálkodási társulás másodfokú, míg további 6 harmadfokú belvízvédelmi készültséget. A belvíz elleni védekezésben, a győri székhelyű vízügyi igazgatóság gépészeivel együtt, az elmúlt nap folyamán 110 ember vett részt.

 


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2010-12-28

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite