2019. augusztus 23., péntek - Bence
Keresés a tartalomban
ItthonEgy hónapos átmeneti időszak kezdődik az egészségügyben

Egy hónapos átmeneti időszak kezdődik az egészségügyben


Az egészségügyben július elsején lép életbe az új ellátási rend, de egy hónapig még tart az átmeneti időszak, amelynek során a megszűnő osztályokon is gondoskodnak a betegek ellátásáról, majd esetleges átszállításukról.

korhazegy

Az egészségügyi államtitkárság az új struktúráról, az új beutalási rendről és a kezdeti időszak legfontosabb tudnivalóiról csütörtökön részletes tájékoztatást küldött a háziorvosoknak; azt a kormány, valamint az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) honlapján is közzétették.

A tájékoztatás tartalmazza az egyes egészségügyi térségek felsorolását, az azokhoz tartozó területekkel együtt.

A levélben leszögezik: "ellátó intézmény sehol sem szűnik meg". Ahol esetleg az aktív fekvőbeteg-ellátás bizonyos szakterületen átalakul, ott július elseje után a korábbi teljesítmény figyelembevételével egynapos ellátást szervezhetnek, vagy fejleszthetik a járóbeteg-ellátást. A sürgős kórházi fekvőellátásra szoruló beteget pedig a mentő abba az új illetékes kórházba szállítja, amelyik "földrajzi és szakmai szempontból a legkedvezőbb". Beteg ennek következtében nem maradhat ellátatlanul - tették hozzá.

Kifejtették, hogy a július elseje előtt megkezdett kezelést a beteg az eredeti ellátóintézményben fejezheti be, a már kiállított beutalók pedig érvényesek maradnak. Így a betegek júliusban is mehetnek a beutalóban szereplő, de a változás által érintett intézménybe, ott kötelesek őket fogadni és ellátni. Ha pedig egy megszűnő osztályon július végéig nem tudják befejezni a beteg ellátását, gondoskodni kell arról, hogy átszállítsák az új területi ellátási kötelezettségű másik szolgáltatóhoz.

ezo_banner

hirdetés

A sürgősségi ellátások viszont változatlanul, az átmeneti időszakot követően is elsőbbséget élveznek. A beteget csak az állapotának a stabilizálása után küldhetik tovább egy másik intézménybe.

A háziorvosoknak küldött tájékoztatóban arra is kitérnek: a következő időszakban a központi ágynyilvántartó, az ÁNTSZ és a Gyógyszerészeti és Egészségügyi, Minőség és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) munkatársai több telefonszámon éjjel-nappal fogadják az orvosok hívásait, az új beutalási renddel kapcsolatos kérdéseiket.

A területi ellátási kötelezettségekkel kapcsolatosan az érintettek minden információt megtalálnak a GYEMSZI e célra létrehozott honlapján is. Ezen az oldalon látható, hogy júliustól a kórházakban milyen ellátások milyen szinten működnek, és az, hogy az egyes területek a különböző ellátások tekintetében mely intézményhez tartoznak.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár vasárnap az m1 A lényeg című műsorában kiemelte: az egészségügy újraszervezésében július elseje nem a végállapotot jelenti, hanem a kezdetet.

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke kedden az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: az új struktúrában a csaknem 44.400 aktív ágynak mintegy öt százaléka, 2150 ágy szűnik meg, míg a krónikus ellátásban a mintegy 27 ezres ágyszám szinte változatlan marad. Kiemelte, nem egyik napról a másikra alakul át a rendszer. Ahol megszűnik egy bizonyos ellátás, ott is lesz átmeneti idő, amely alatt az ott lévő, illetve oda irányított betegeket ellátják.

Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

 

2012-06-29

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite