2019. június 20., csütörtök - Rafael
Keresés a tartalomban
NagyvilágEgy hónappal a tragédia után is kutatnak az eltűntek után Japánban

Egy hónappal a tragédia után is kutatnak az eltűntek után Japánban


japan_foldrenges06Huszonkét ezer japán és 110 amerikai katona kutat ma az egy hónappal ezelőtti japán földrengés és szökőár áldozatai után. A keresésbe helyi lakosok is besegítenek.


A katonák darukkal emelik meg a partra vetett, felborult hajókat, kiássák a homokból és az iszapból a gépkocsikat. Hasonló kutatás volt már április elején is, akkor 70 áldozatra bukkantak. Muratani Norikazu, a védelmi minisztérium szóvivője ezzel kapcsolatosan azt mondta, hogy egy hónappal a földrengés után még mindig sok az eltűnt, s a tárca mindent megtesz felkutatásuk érdekében.


Az áldozatok és az eltűntek száma több mint 27 ezer


A japán rendőrség legfrissebb, vasárnap közzétett adatai szerint a március 11-i földrengés és az azt követő szökőár halálos áldozatainak és eltűntjeink a száma 27 794-re nőtt, s közülük 14 809-enk vannak az eltűntek listáján. A hatóságok előzetes becslése szerint a károk valószínűleg meghaladják a 308 milliárd dollárt, és ehhez jön még a fukusimai baleset okozta 133 milliárdos kárösszeg.


Több ezren váltak hajléktalanná


Kan Naoto japán miniszterelnök vasárnap ellátogatott a 163 ezer fős Isinomaki tengerparti városba, amely egyike a szökőár által leginkább sújtott japán településeknek. Kan fogadkozott, hogy a kormány mindent tőle telhetőt megtesz a bajba jutottak megsegítéséért. "Támogatni fogjuk önöket, hogy folytathassák a halászatot" - mondta a miniszterelnök.


A város polgármestere szerint sürgősen ideiglenes otthonokat kell építeni a város 17 ezer lakosa számára, akik földönfutóvá váltak, s jelenleg menedékszállásokon élnek. A városban 2600 ember halt meg, és 1800-at eltűntként tartanak nyilván a hatóságok. A kikötőben horgonyzó hajók is megsemmisültek, ami megbénította a város bevételeinek 40 százalékát adó halászati iparágat.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-04-10

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite