2020. június 1., hétfő - Tünde
Keresés a tartalomban
NagyvilágEgy kis angolért is büntetnek Szlovákiában

Egy kis angolért is büntetnek Szlovákiában


Egy Szlovákiában élő angol zenész három mondatot angolul mondott egy televíziós műsorban. Mivel azokat nem fordították le szlovákra, a csatornát megbüntették. Egy élő televíziós műsorban elhangzott három angol mondat miatt büntetett a szlovák frekvenciatanács az Új Szó című pozsonyi napilap keddi száma szerint.


Az egyik szlovák kereskedelmi tévé tavaly decemberi élő műsorában a meghívott angol zenész mondandója nagy részét szlovákul adta elő - három mondatot kivéve. A szlovák frekvenciatanács szerint a három angol mondatért is büntetés jár - írja az Új Szó.


A szlovákiai televíziók és rádiók adását felügyelő testület saját kezdeményezésre indított eljárást a decemberben a Joj Plus tévécsatornán sugárzott Lampa című vitaműsor ellen, amelynek vendége Andrew Hillard, Pozsonyban élő angol zenész volt.
A zenész arról beszélt a műsorban, hogyan alakult az élete 2009-ben. A frekvenciatanács azt kifogásolta, hogy a zenész szájából elhangzott három mondatot nem fordították le és nem is feliratozták. A lap emlékeztet arra, hogy élő adás lévén a feliratozás műszakilag gyakorlatilag kivitelezhetetlen lett volna.


A műsorvezető, Stefan Hríb szerint az egész kezdeményezés nevetséges, ráadásul sértő az adás nézőire és a szlovákokra nézve.
A cikk szerint nem ez az egyetlen eset, amikor a tavaly módosított nyelvtörvénnyel kapcsolatos ügyekben járt el a testület. Az elmúlt hetekben szintén a Joj tévére érkezett panasz, mivel a Dr. Csont című sorozat egyik része a "The End" szavakkal végződött a szlovák "Koniec" helyett. A frekvenciatanács szerint alapos a gyanú, hogy a tévé ebben az esetben is megszegte a nyelvtörvényt. A Joj nem kívánja kommentálni a frekvenciatanács lépéseit.

2010-03-30

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite