2019. május 19., - Ivó, Milán
Keresés a tartalomban
ItthonEgymásra mutogatnak a pártok a gyöngyöspatai helyzet miatt

Egymásra mutogatnak a pártok a gyöngyöspatai helyzet miatt


gyongyospata001A Heves megyei településen tömegverekedés tört ki kedd éjjel a Véderő több tagja és a helyi romák egy csoportja között. Egy ember súlyosan, hárman könnyebben sérültek meg.


A kisebbségi ombudsman szerint az államnak kell normalizálnia a körülményeket Gyöngyöspatán. A Heves megyei településen tömegverekedés tört ki kedd éjjel a Véderő több tagja és a helyi romák egy csoportja között. Egy ember súlyosan, hárman könnyebben sérültek meg.


A kisebbségi ombudsman azt közölte, hogy közvetlenül megkereste a belügyi tárcát is, és Kontrát Károly parlamenti államtitkár azt ígérte, minden szükséges intézkedést megtesznek a közrend és közbiztonság megőrzéséért. Kállai Ernő hozzátette: azt a tájékoztatást kapta, hogy a települést lezárják a rendőrök, és nem engedik be azokat a nem helyi lakosokat, akikről feltételezhető, hogy a további rendbontás szándékával közelítenek. A kisebbségi ombudsman úgy vélekedett: a hónapokig tartó megszállás és az azóta felgyűlt félelem és feszültségek mellett a folyamatos provokáció váltotta ki az eseményeket. Úgy fogalmazott: az elmúlt hetek pártpolitikai villongásai és egymásra mutogatása után az államnak kell normalizálnia a körülményeket.


Átfogó intézkedéseket sürget az MSZP a válsághelyzet felszámolásáért


Az MSZP határozati javaslatot nyújt be a parlamentnek, azt kezdeményezve: a kormány hozzon átfogó intézkedéseket a Gyöngyöspatán és máshol is tapasztalható szociális és közbiztonsági válsághelyzet megszüntetése, illetve a hasonló esetek elkerülése érdekében. Mesterházy Attila pártelnök szerdán sajtótájékoztatón a javaslatot ismertetve elmondta: szorgalmazzák a többi között a Belügyminisztériumot érintő 35 milliárd forintos zárolás feloldását, a polgárőrségről szóló törvény szigorítását, a teljes munkaidős és összefüggően legalább 90 napig tartó közfoglalkoztatás visszaállítását, a 18 éves korig tartó tankötelezettség fenntartását, a romaintegráció elősegítését és a 33 leghátrányosabb kistérség felzárkóztatását célzó program elfogadását.


Jobbik: a "cigányterror" nem a Jobbik felelőssége


A Jobbik szerint az, hogy "Magyarországon vidéken cigányterror van, az nem a Jobbik politikai felelőssége, hanem az elmúlt 20 év szerves következménye" - ezt Zagyva György Gyula jelentette ki szerdai budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen ismertette, hogy tudomása szerint hogyan történt a kedd esti gyöngyöspatai tömegverekedés.


LMP: a Fidesz és a Jobbik kéz a kézben állította elő a mostani helyzetet


A kedd este Gyöngyöspatán történt tömegverekedés "a cserbenhagyott vidéki Magyarország utolsó figyelmeztetése a kormánynak" - jelentette ki Dorosz Dávid, az LMP képviselője szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki politikus szerint a vidéki Magyarországon a közbiztonság semmilyen szinten nem valósul meg és a Fidesz és a Jobbik "kéz a kézben" állította elő a jelenlegi helyzetet.


Azonnali intézkedéseket sürget a TASZ


Azonnali intézkedéseket sürget a Társaság a Szabadságjogokért a Gyöngyöspatán kialakult helyzet miatt, álláspontjuk szerint a kormány, a belügyi vezetés és a rendőrség felelőssége is, hogy a helyzet idáig fajulhatott.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

Fotó: Hupcsik László

2011-04-27

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite