2019. augusztus 23., péntek - Bence
Keresés a tartalomban
ItthonEgy nap alatt hárman haltak meg a hideg miatt

Egy nap alatt hárman haltak meg a hideg miatt


Hárman haltak meg a hideg idő miatt az elmúlt 24 órában országszerte - közölte az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője vasárnap az MTI-vel. Győrfi Pál tájékoztatása szerint egyre több helyről kérnek segítséget szén-monoxid-mérgezés miatt.

hidegido008


A szóvivő közlése szerint három ember halála hozható összefüggésbe a hideg idővel; Dévaványán szén-monoxid-mérgezés, Debrecenben lakástűz okozott halált, míg a Bocskaikertben egy összefagyott férfi holttestére találtak saját háza udvarán. Utóbbi halálát feltehetőleg kihűlés okozta, de ezt az orvos szakértőnek kell megállapítania - fűzte hozzá. Győrfi Pál elmondta, a mentőszolgálat háromezer riasztást kapott az elmúlt 24 órában, ez 20 százalékkal több, mint egy átlagos napon. Az OMSZ 1500 munkatársa egyidőben lényegében folyamatosan dolgozott a közterületeken és az utakon, ám egy-egy esetre több időt kellett szánniuk, mint általában. Hozzátette, volt amikor a mentés során a mentőautó is elakadt, és csak nagy erőfeszítések után tudtak továbbjutni a hóban.


A szóvivő közlése szerint országosan harmincnál is több szén-monoxid-mérgezésről kaptak jelentést, több esetben életmentő beavatkozásokra volt szükség. Győrfi Pál ezért ismételten arra figyelmeztetett, hogy az ellenőrizetlen fűtőberendezések, a szakszerűtlenül bekötött kazánok, kályhák életveszélyesek lehetnek. Arra is rámutatott, hogy a szén-monoxid színtelen, szagtalan, a levegővel elkeveredő gáz, ami már kis mennyiségben émelygést, fejfájást, nagyobb mennyiségben pedig izomgyengeséget, tudatzavart, eszméletvesztést, légzésleállást okozhat.


A szóvivő azt kérte, hogy amennyiben egy lakásban többen is rosszullétre, hányingerre vagy fejfájásra panaszkodnak, azonnal szellőztessenek és hívjanak segítséget. Győrfi Pál elmondta azt is, hogy az elmúlt napon, a riasztások során ötven embernél merült fel a kihűlés gyanúja; volt aki kerékpárjával elesett, és nem tudott felkelni, volt akit elakadt autójából kellett kimenteni. Közlése szerint tizenkét embert kellett fagyásos sérülés miatt ellátni, illetve kórházba szállítani, jellemzően orr-, fül- és lábujjfagyások miatt.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-02-05

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite