2019. július 17., szerda - Endre, Elek
Keresés a tartalomban
ItthonEgyre gyorsabban terjed az influenza

Egyre gyorsabban terjed az influenza


influenzaOrszágszerte tovább terjednek az influenzaszerű megbetegedések. Az ÁNTSZ tájékoztatása szerint január utolsó hetében másfélszer több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedéssel. Veszprém megyében a háromszorosára nőtt, Hevesben megduplázódott, míg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében negyven százalékkal többen fordultak orvoshoz.


Veszprém megyében az elmúlt héten az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma megháromszorozódott, a legnagyobb emelkedést a veszprémi és a balatonfüredi kistérségben tapasztalták - tájékoztatott Duga Erika megyei helyettes tiszti főorvos. A járvány terjedése Veszprém megyében a legintenzívebb, az orvoshoz fordulók között legnagyobb számban gyerekek és fiatal felnőttek vannak.


A tájékoztatás szerint az elmúlt héten az influenzaszerű tünetekkel kórházba felvett betegek száma is enyhén emelkedett, a betegek többsége 14 év alatti. A megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervének közlése szerint a fokozottan veszélyeztettek számára a védőoltás térítésmentesen elérhető a háziorvosoknál, a megyében van elég oltóanyag. Veszprém megyében több kórházban látogatási tilalom van. A látogatási tilalom a megyei kórház minden osztályára kiterjed, továbbá az ajkai, zirci, várpalotai, pápai kórházakban is tilos a látogatás az ÁNTSZ honlapjának tájékoztatása szerint. A balatonfüredi Állami Szívkórházban, a tapolcai kórházban és a farkasgyepűi tüdőgyógyintézetben is elrendelték a korlátozást.


Hevesben egy hét alatt megduplázódott a betegek száma


Az év harmadik hetéhez viszonyítva, csaknem megduplázódott 2011 negyedik hetében az influenza-szerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma Hevesben. Az esetszám a szolgálat mindhárom kistérségi intézetének területén átlépte a járványküszöböt, vagyis Heves megyében influenzajárvány van - közölte Heves Megyei Kormányhivatal kommunikációs vezetője. A betegek kétharmada a 15 évesnél idősebbek köréből kerül ki, a legérintettebb pedig a 15-34 éves korosztály. A 60 évnél idősebbek köréből kerül ki a legkevesebb beteg.


Összesen három beteget ápolnak kórházban influenza szerű tünetekkel. Őket intenzív osztályon kezelik; állapotuk kielégítő - közölte a népegészségügyi szolgálat adatai alapján Berecz Erika.

Az elmúlt héthez képest negyven százalékkal emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A kistérségi népegészségügyi intézet területén a legnagyobb növekedést a kisvárdai és a záhonyi kistérségben regisztrálták. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az influenzaszerű megbetegedések miatt 27 ember került kórházba. Az intenzív osztályon ápolt négy betegek közül egy 44 éves nő és egy 44 éves férfi elhunyt, hozzátéve, hogy a halálesetek egyike igazolt H1N1 és parainfluenza fertőzött volt. Az elhunytak egyike sem volt beoltva influenza ellen. A megbízott tiszti főorvos emlékeztetett arra is, hogy az influenzaveszély miatt január 24. óta részleges látogatási tilalom van a Jósa András Oktatókórház szülészet-nőgyógyászati és újszülött osztályán.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-02-03

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite