2019. július 22., hétfő - Magdolna
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedEgyre kevesebb a nyerőgép az országban

Egyre kevesebb a nyerőgép az országban

A játékadó november 1-jei 100-ról 500 ezer forintra történő megemelését követő napokban már jelentősen csökkent a játéktermek és a nyerőgépek száma az országban, az előbbi 47, az utóbbi 53 százalékkal csökkent - mondta Molnár Krisztián, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerencsejáték- felügyeleti főosztályának vezetője csütörtökön Budapesten.

nyerogep

A főosztályvezető a fortunaweb.hu által az átalakuló magyar szerencsejáték-piacról szervezett háttérbeszélgetésen beszélt erről. Hozzátette: tavaly 21.500 játékterem működött az országban.

Schreiber István, a Magyar Szerencsejáték Szövetség (MSzSz) elnöke szerint a játéktermek száma a következő hónapokban tovább csökken majd, a működtetett gépek száma pedig akár 80 százalékkal is zuhanhat.

Az idén a nyerőgép üzemeltető vállalkozások árbevétele 60 milliárd forint, míg a játékadó-bevétel 30 milliárd forint körül alakulhat, szemben a tavalyi 80 milliárddal, illetve több mint 30 milliárddal.

Az MSzSz elnöke elmondta, hogy a most működtetett pénznyerő-gépek üzemeltetésére csak 2012. december 31-ig lesz lehetőség Magyarországon. Ezt követően csak a szerver alapú gépek működtetésre lesz lehetőség. Az átállást ugyanakkor a vállalkozók számára megnehezíti, hogy a folyamat részletes szabályai még nem ismertek, mivel a végrehajtási rendeletet még nem hozták nyilvánosságra - tette hozzá Schreiber István.

Az MSzSz elnöke úgy becsülte, hogy az átállás költsége az új rendszerre mintegy 200 milliárd forintot tehet ki összességében, és a befektetés mintegy három és fél év alatt térülhet meg a vállalkozóknak. Az átállás finanszírozása várhatóan nem lesz egyszerű, mivel a bankok pénzszűkében vannak, és nem is mindig szívesen adnak kölcsönt ezeknek a vállalkozóknak - mondta.

Schreiber István úgy vélte, hogy az új szabályok miatt a most a pénznyerőgép-piacon jelenlévő mintegy 1.100 vállalkozás 20 százaléka hagyhat fel végleg ezzel a tevékenységgel. Becslések szerint több mint 10 ezer ember veszítheti el a munkáját, mintegy 5.500-an közvetlenül a pénznyerő szektorban, a többiek pedig a vendéglátóhelyeken.

A piac másik szegmensét, az internetes szerencsejátékok szervezését is szabályozták. A szabályozást szeptemberben készítette el a törvényalkotó és csak a lóversenyre, valamint a kártyajátékra terjed ki - tájékoztatott Molnár Krisztián.

Az ezen a piacon működő nagy nemzetközi szolgáltatók közül néhány már érdeklődött ugyan, miként legalizálhatná működését Magyarországon, de a részletes szabályozás még ezen a területen sem ismert. A szakértők ennek a piacnak a nagyságát éves szinten mintegy 100 milliárd forintra becsülik.

 

Forrás: MTI / HÍR PORT 24

 

2011-12-01

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite