2019. március 22., péntek - Benedek
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeEgyre több a fizetésképtelenné váló cég Nógrád megyében

Egyre több a fizetésképtelenné váló cég Nógrád megyében


Jelentősen megugrott a fizetésképtelenné váló cégek száma több megyében. Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Nógrád megyében száz vállalkozásból csaknem hét csődbe megy - derül ki a Dun & Bradstreet Hungária cégminősítő megyékre bontott céglistáinak adataiból, amelyről a Magyar Hírlap számolt be.

zseb

Országos szinten is jelentősen nőtt a cégbedőlési arány, s tavaly már meghaladta a 3,5 százalékot - közölte a Bisnode csoporthoz tartozó Dun & Bradstreet Hungária nemzetközi cégminősítő. A bedőlési arány alatt azt értik, hogy mekkora volt a fizetésképtelenségi eljárások - azaz a felszámolás és csőd - aránya a cégek átlagos számához viszonyítva. Komárom-Esztergom megyében száz cégből több mint hét szűnt meg egy év alatt fizetésképtelenség miatt, egy évvel korábban csak négy százalék volt ez az arány.

A Dun & Bradstreet Hungária közölte, Pest, Heves, Csongrád, Borsod-Abaúj-Zemplén és Bács-Kiskun volt az a megye, ahol kismértékben, de csökkent a cégek fizetésképtelensége. A listavezető Komárom-Esztergom megyében megdöbbentően sok csőd és felszámolás indult a 2010-es évhez viszonyítva, az itt működő 14-15 ezer cégből több mint ezer vált fizetésképtelenné. Igen jelentősen, több mint egy százalékponttal nőtt a vállalkozások bedőlési arány Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Veszprém megyében is.

A cégminősítő adatai szerint az átlagos számlafizetési késedelem tavaly megnőtt az előző évhez képest, 2010-ben 19 napot késtek általában számláik kiegyenlítésével a cégek, míg 2011-ben pedig már csaknem 23-at. A számlafizetési késedelmet vizsgálva, az tapasztalható, hogy nem azokban a megyékben tevékenykedő cégek fizetnek a legnagyobb késéssel, ahol a bedőlési arány a legnagyobb. Komárom-Esztergom megye, amely cégei¬vel a bedőlési listát vezeti, jelentősen nőtt a számlafizetési késedelem, és átlagosan 22 napos csúszással egyenlítik ki az ott tevékenykedő vállalkozások a számláikat. A legnagyobb számlafizetési csúszást Hajdú-Bihar megye cégei produkálták: a fizetési késedelem elérte a 35 napot is a múlt évben.

A fővárosban és Pest megyében is nagy a fizetési késedelem, bár kisebb valószínűséggel válnak fizetésképtelenné a cégek. Ha a működő cégek számának alakulását vizsgáljuk, csak öt olyan megyét - Fejér, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs - találni, ahol 2010. december 1-jétől 2011. december 1-jéig csökkent a cégek száma, a többi területen nőtt.

 

Forrás: Magyar Hírlap/OrientPress/HÍR PORT24

 

 

 

2012-01-23

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite