2019. május 26., - Fülöp
Keresés a tartalomban
ItthonEgyre több a kitelepített - Borsodban a legkritikusabb az árvízi helyzet

Egyre több a kitelepített - Borsodban a legkritikusabb az árvízi helyzet


Borsod megyében a legkritikusabb az árvízi helyzet; a lakosság ellátásában különösebb fennakadás nincs, de a logisztikai feladatokat a vízátfolyások miatt sok településen csak igen nehézkesen tudják megoldani - közölte Dobson Tibor, az árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos szóvivője szombat délután az MTI-vel. A Dunakanyarban leállt az összes komp.

edeleny2


Dobson Tibor közlése szerint 8-10 települést teljesen körbevett a víz, már traktorokkal, magas építésű járművekkel sem lehet azokat megközelíteni. Az ár növekedésével egyre nagyobb terület kerül víz alá, így nőtt az elöntött házak és a kitelepített emberek száma, de pontos adatok még nem állnak rendelkezésre, még zajlik a déli adatok összesítése.


A szóvivő közölte: a vályogból épített házak nem bírják a terhelést, egyre több épület dől össze, de személyi sérülésről nincs információjuk. Megjegyezte, hogy sok épület állapotát azért nem tudják felmérni, mert a lakóház megközelíthetetlen és a víztől amúgy sem látszana, így pontos kárfelmérést csak az ár levonulta után lehet készíteni.


A szintén Borsod megyei Gesztelynél lezárták a 37-es főutat az árvíz miatt, így azoknak, akik Sátoraljaújhely, Tokaj, Szerencs vagy a környező települések felől mennének Miskolcra, Nyíregyháza felé kell kerülniük.


Pest megyében a Dunakanyar településeit veszélyezteti a leginkább az árvíz. Sződligetnél a Duna átbukott a 2-es főúton, amelyet emiatt le kellett zárni. Szobról öt családot kellett kiköltöztetni, egy utcát már teljesen elöntött a Duna. Dunakeszinél a Rév utcai szakasz már vízben áll, s a folyó még terjeszkedik. A Pap-sziget már most részben víz alatt áll; az itt lévő kemping vendégeit kitelepítették. A Dunakanyarban leállt az összes komp.


A Duna ellepte a 11-es főutat, emiatt lezárták a főút Visegrád és Dömös közötti szakaszát, Esztergomot így csak a 111-es és a 117-es úton át lehet megközelíteni a 10-es főút felől. A városi védelmi bizottság harmadfokúra emelte az árvízvédelmi készültséget. Esztergom önkormányzatának tájékoztatása szerint a városi, parti szűrésű kutakat kikapcsolták az ellátásból, a Prímás-szigeten pedig a szennyvízcsatornát is leállították.


Pilismarót Duna-parti részén leállították az áram- és az ivóvíz-szolgáltatást, valamint a szennyvízrendszereket. A térséget a korábbi töltés megerősítésével és új töltésszakasz kialakításával igyekeznek megvédeni.


A Duna tetőzését Esztergomnál hétfő délutánra várják, 710-730 centiméteres vízállással. Az Országos Vízügyi Informatikai Szolgálat tájékoztatása szerint jelenleg a Duna vízállása Esztergomnál 669 centiméter. Budapestnél a Duna vízállása a 15 órai közlés szerint 731 centiméter volt.
Az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt. közölte: az árvíz sújtotta településeken is a jogszabálynak megfelelő minőségű ivóvizet szolgáltat, s laboratóriuma a kialakult helyzet miatt sűrített mintavétellel ellenőrzi a hálózatokban az ivóvizet. Veres László, a miskolci önkormányzat szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t: a városi vízmű arra kéri a miskolciakat, hogy lehetőség szerint takarékoskodjanak az ivóvízzel.

 

Forrás: MTI/Nógrád24.hu

2010-06-05

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite