2019. március 24., - Emőke
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeEgyre több álláshelyet kínál a versenyszféra Nógrád megyében

Egyre több álláshelyet kínál a versenyszféra Nógrád megyében


Egyre több álláshelyet kínál a versenyszféra Nógrád megyében, ez némileg ellensúlyozza a közfoglalkoztatás visszaszorulását, így tovább csökkent az álláskeresők száma 2018 első fél évében - mondta az MTI-nek a Nógrád Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának vezetője.

nogradmegye01


Tamási Ildikó a munkaügyi hivatalhoz beérkező bejelentések alapján ismertette: január és június között 9529 állást kínáltak Nógrádban, ami 20 százalékos csökkenés az előző év azonos időszakához képest. Ez abból adódott, hogy a közfoglalkoztatás 31 százalékkal esett vissza, az elsődleges munkaerőpiacon kínált állások száma viszont 13 százalékkal nőtt, elérte 2880-at.


A főosztályvezető tájékoztatása szerint az első fél évben havonta átlagosan 10 968 álláskereső szerepelt a nyilvántartásokban, számuk 1303-mal, 10,6 százalékkal volt kevesebb, mint 2017 azonos időszakában. A nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességen belül 12 százalékos volt június végén.


Hozzátette, hogy az álláskeresők száma 2016 áprilisától folyamatosan csökken Nógrád megyében, összetételük viszont alig módosult az elmúlt egy évben: a regisztrált álláskeresők 54 százaléka alacsony iskolai végzettségű volt, 52 százalékot tettek ki a férfiak, 43 százalékot az ellátás nélküliek. A korábbi munkaviszony alapján szakmunkát végzők 31, az 55 évesek vagy idősebbek 23 százalékot képviseltek.


Tamási Ildikó a Központi Statisztikai Hivatal adatait ismertetve kiemelte, hogy Nógrád megyében 66,2 százalékos volt a foglalkoztatási ráta az első negyedévben a 15-64 éves népességen belül, amihez 7,5 százalékos munkanélküliségi ráta társult.


A foglalkoztatás szintje alapján országos viszonylatban nyolc megyét megelőzve Nógrád a középmezőnybe került, miközben a munkanélküliségi ráta a negyedik legmagasabb értéket mutatta - mondta, hozzátéve: az országos átlagtól továbbra is jelentős a térség elmaradása, de mindkét mutató kedvezőbb az előző évinél.

 

Forrás: MTI

 

2018-09-06

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite