2019. július 23., kedd - Lenke
Keresés a tartalomban
Női vonalEgyre több nő szül harmincon túl

Egyre több nő szül harmincon túl


kismamaAz elmúlt két évtized során több mint 50 százalékkal nőtt azoknak a nőknek a száma, akik harmincéves koruk után vállaltak először gyermeket Nagy-Britanniában. Ennek okai, hogy a nők inkább a karrierjükre koncentrálnak, és csak megfelelő anyagi körülmények elérése után szülnek.


A brit statisztikai hivatal adatai szerint az elmúlt évtizedekben alapvető változás zajlott le a gyermekvállalás terén. A fogantatások száma folyamatosan emelkedik, ám egyre kevesebb nő vállal gyermeket a tízes, illetve húszas éveiben és halasztja az anyaságot életének későbbi szakaszára.


1990-ben 229 400 harmincon túli kismamát regisztráltak Nagy-Britanniában és Walesben, közülük 12 ezren már a negyvenes éveikben jártak. 2009-ben számuk 356 300-ra nőtt, közülük 26 800 volt negyvenen túli, ám az utóbbi korcsoportba tartozók 29 százaléka végül az abortusz mellett döntött.


Ugyanezen idő alatt kétszeresére nőtt az ezer nőre jutó terhességek száma a 35 és 39 éves kor közötti, illetve a negyvenen túli korcsoportba tartozók körében a szigetországban. A fogantatások jelenlegi száma (2009-ben 896 300) meghaladja az 1990-ben regisztrált (871 500) terhességek számát, annak ellenére, hogy a születési arány folyamatosan csökkent a múlt évtized közepéig, amikor azonban a Kelet-Európából érkező bevándorlási hullám hatalmas demográfiai robbanást eredményezett az országban.


A szakértők szerint a jelenség hátterében egyebek között az áll, hogy a nők manapság inkább a karrierjükre összpontosítanak és csak a megfelelő anyagi szint, illetve életkörülmények elérése után vállalkoznak gyermekszülésre. Az egyre modernebb egészségügyi ellátásnak és megtermékenyítési eljárásoknak köszönhetően sokkal könnyebbé vált a késői gyermekvállalás, illetve a szülési körülményekre vonatkozó elvárások kielégítése.


Nem utolsó sorban pedig a nők gyakran nem érzik készen magukat a családalapításra, illetve az anyagi természetű aggodalmak is hátráltathatják a gyermekvállalási kedvet - sorolta a családalapítás elhalasztására vonatkozó érveket a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-02-24

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite