2019. július 19., péntek - Emília
Keresés a tartalomban
ItthonEgyszerre árad és apad a Tisza

Egyszerre árad és apad a Tisza


belviz01A megelőző napok csapadékából és a hóolvadásból keletkezett újabb tiszai árhullám Tiszaderzs és Kisköre között tetőzik, a folyó Martfűig kis mértékben árad, alatta lassan apad; a vízszintek a másodfokú árvízvédelmi készültséghez rendelt értékekhez hasonlóak - közölte a területi vízügyi igazgatóság védelemvezetője.


A Tisza mellékfolyóin vegyes a kép: Zagyva-Tarna vízrendszerben kisebb szintemelkedések történtek, míg a Hármas-Körös és a Hortobágy-Berettyó végig apad - tette hozzá Lovas Attila vízügyi igazgató.
Tájékoztatása szerint a veszélyeztetettség mérséklődését jelzi, hogy döntően már csak első fokú, lényegében figyelőszolgálattal járó árvízvédelmi készültséget tartanak fenn a legtöbb helyen. Egy kivétel van, a Hortobágy-Berettyó Karcag és Kisújszállás közötti szakasza, ahol továbbra is harmadfokú a készültség.


Árvíz elleni védekezésben az elmúlt 24 órában 207 fő vett részt. Változatlanul szivattyúztak az őrházaknál, Szolnok belterületén a Paprika utcánál, Tiszasüly belterületén, valamint a tiszaburai templomnál. Tiszabura határában a katasztrófavédelem által biztosított berendezésekkel a tiszaburai önkormányzat folytatott szivattyúzást.
A Közép-Tisza vidékén a kedvező időjárásnak köszönhetően csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága, jelenleg 688 négyzetkilométernyi földet áztat a víz.


Belvízvédelmi fokozatban nem történt változás, így másodfokú a készültség nyolc, míg harmadfokú két igazgatósági szakaszon. Hetvenegy szivattyú pénteken 4,1 millió köbméter vizet emelt át a befogadók irányába.
A lakott területek vízmentesítése érdekében Újszász, Jánoshida, Alattyán, Jászkisér, Jászdózsa, Sarud és Jásztelek önkormányzatának az igazgatóság szivattyút illetve szivornyát - folyadékot szállító szívócsövet - biztosít.
A folyamatos vízátfolyások miatt továbbra is le van zárva a Jásztelek-Jászapáti közötti út, illetve a Fegyvernek és a 34-es számú főutat összekötő műút. Elöntés veszélyezteti a Kétpó-Mezőtúr közötti 4632-es számú közlekedési utat is.
Megszüntették az árvízvédelmi készültséget a Hármas-Körösön Gyomaendrődnél pénteken, ám a folyó alsó szakaszán, Szarvasnál, és a Berettyón még mindig elsőfokú a védekezés szintje - közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság.


A tájékoztatás szerint a vízügyi szervezet 340 kilométer védvonalaiból így 56 kilométerrel 43 kilométerre csökkent a riasztás hosszúsága.
A térségben a belvízzel elöntött területek nagysága több mint 26 négyzetkilométerrel valamivel több mint 460 négyzetkilométerre mérséklődött. A tíz belvízvédelmi szakaszból változatlanul kettőben a legmagasabb szinten védekeznek, hatban másodfokú, kettőben pedig elsőfokú a készültség.
A 19 működő szivattyútelep pénteken 4 millió köbméter vizet emelt át a főbefogadó folyókba és csatornákba. Tavaly december elseje óta pedig 284 millió köbméter vizet szivattyúztak el.


Az önkormányzatok közül Békéscsaba megszüntette a készültséget, így a vízügyi szervezet működési területén 19 településen védekeznek. Ötben másodfokon, 14-ben pedig elsőfokon küzdenek az elöntések ellen.
Az árvízvédelmi és belvízvédelmi munkálatokban pénteken 256-an vettek részt. A meteorológiai előrejelzések szerint a Körösök vízrendszerében a következő 24 órában 3,5 milliméter csapadékra és további lehűlésre lehet számítani.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-01-22

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite