2019. március 24., - Emőke
Keresés a tartalomban
NagyvilágEgyszerűsített idegenrendészeti intézkedések és ellenőrzés

Egyszerűsített idegenrendészeti intézkedések és ellenőrzés Kínában


Egyszerűsítené a külföldiek tartózkodási engedélyhez jutását a Peking kormányzata, továbbá 72 órás vízummentes tartózkodást is lehetővé akar tenni számukra - derül ki keddi kínai médiajelentésekből.

kína001

A kínai törvények szerint a külföldinek 24 órán belül jelentkeznie kell a rendőrségen, ha nem szállodában száll meg. Mivel a határidő betartása sokaknak gondot jelentett, mostantól indokolt esetben telefonon vagy sms-ben is kérhetik, hogy egy idegen nyelvet beszélő rendőr jöjjön házhoz.

Ezzel egy időben a közbiztonsági szervek növelték azoknak a hivataloknak a számát, ahol regisztrálni lehet, és kézikönyvben ismertetik a külföldiekre vonatkozó jogszabályokat. Azokat a külföldieket, akiknek tartózkodási engedélye közel van a lejárathoz, sms-ben értesítik vagy személyesen felkeresik - áll a tájékoztatóban.

Lapértesülések szerint a pekingi rendőrség 72 órás időtartamra lehetővé tenné külföldieknek a vízummentes tartózkodást. Részleteket azonban egyelőre nem közöltek.

A kínai fővárosban május 15-étől elindítottak egy száznapos kampányt a külföldiek ellenőrzésére, és igyekeznek kiszűrni a jogellenesen az országban tartózkodó munkavállalókat. A rendőrség külön telefonvonalat létesített a gyanús esetek bejelentésére.

Az utóbbi időben idegenellenes bejegyzések tömege lepte el az internetes mikroblogokat két olyan botrányos eset miatt, amelyek főszereplői külföldiek voltak. A hatóságok viszont - ezektől mintegy elhatárolódva - hangsúlyozzák, hogy a kampány kizárólag a szabályszegő idegenek elleni fellépést szolgálja, az új rendelkezések pedig a külföldiek érdekében születtek.

Pekingben körülbelül 200 ezer külföldi él tartózkodási engedéllyel, és 2004 óta 721-en kaptak "zöld kártyát", vagyis állandó tartózkodásra jogosító igazolványt.

Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

 

2012-05-29

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite