2019. március 26., kedd - Irén
Keresés a tartalomban
BulvárEgy tucatnyinál több nő vádolja nemi erőszakkal Bill Cosbyt

Egy tucatnyinál több nő vádolja nemi erőszakkal Bill Cosbyt


Tucatnyinál is több nő vádolja nemi erőszakkal vagy annak kísérletével Bill Cosby amerikai komikust, aki azonban nem válaszol a "rágalmakra" - írta vasárnap a címlapon induló anyagként közölt riportjában a The Washington Post című napilap.

Bill Cosby


A lap szerint 16 nő jelentette ki nyilvánosan, hogy a jelenleg 77 éves Cosby, az amerikai szórakoztatóipar egyik legjelentősebb alakja, szexuálisan zaklatta. Közülük 12 azt állítja, hogy a tévésorozatok sztárja előzetesen partidroggal elkábította, egy pedig azt, hogy kísérletet tett erre. Az állítólagos, a sztár ügyvédjei szerint "korábban sosem hallott esetek" zöme két-három évtizedre, sőt, van, amelyik csaknem egy fél évszázadra nyúlik vissza.


Cosby az amerikai televíziós sorozatok első fekete sztárja volt, akinek tündöklése kisebb-nagyobb megszakításokkal 1965-től a 2000-es évek első évtizedének közepéig tartott. A nős, valamikor ötgyerekes (egyik fiát 1997-ben egy rabló agyonlőtte) színész-író-producer-zenész-aktivista, akinek imidzsében kulcselem a családközpontúság, hosszú pályafutása során 4 Emmy- és 9 Grammy-díjat kapott. 2002-ben George W. Bush Elnöki Szabadságéremmel tüntette ki.


A számos egyetemen díszdoktorrá avatott sztár életviteli előadásokat tartott afroamerikai fiataloknak. 1988-ban 20 millió dollárt adományozott az atlantai Spelman College-nek, amivel ő lett minden idők legjelentősebb fekete támogatója egy hagyományosan feketéket képző felsőoktatási intézmény esetében.


Vádat hivatalosan sohasem emeltek ellene. Igaz, Andrea Constand, a philadelphiai Temple Egyetem női kosárlabda-igazgatója 2005-ben feljelentést tett ellene nemi erőszak miatt, amit fizikai bizonyíték híján ejtettek, de a nő ugyanabban az évben polgári peres eljárást is indított a sztár ellen, keresetében azt állítva, hogy 13 olyan nőt gyűjtött össze az országból, aki hajlandó tanúskodni ellene. Constand és Cosby végül peren kívüli megállapodást kötött, amelynek részletei nem ismeretesek.


A lap egyebek között azzal magyarázza a csaknem egy évtizedig szunnyadó vádak újbóli felszínre törését, hogy a közösségi médiát ma már szinte lehetetlen elfojtani. A több évtizedes késlekedésre a magukat áldozatnak valló nők válasza többnyire az, hogy nagyot fordult a világ a szexuális szabadosság és a jelenkor megváltozott társadalmi hozzáállása között. Emellett attól is tartottak, hogy velük szemben a hatóságok inkább az ünnepelt sztárnak hisznek majd.


Cosby ügyvédjei cáfolják ezeket az állításokat. A vádlók szavahihetőségét a múltban igyekeztek a bíróság mellett a médiában is kérdésessé tenni. A jogi képviselők most is arról beszélnek, hogy több nő története kitaláció csupán. Bill Cosby a visszatérésre készült, de a botrány miatt az NBC és a Netflix is elhalasztottra vagy törölte a vele kapcsolatos terveit. Több, jövő hétre és jövő évre tervezett fellépését lemondták, de pénteken a floridai Melbourne-ben a közönség álló ovációval fogadta.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2014-11-24

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite