2019. május 22., szerda - Júlia, Rita
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeEgy városnak nincs jövője, ha nincsenek fiatalok

„Egy városnak nincs jövője, ha nincsenek fiatalok"


tiszkfellegiFellegi Tamás Nemzeti Fejlesztési Miniszter volt Salgótarján vendége.
Székyné dr. Sztrémi Melinda hivatalában fogadta a minisztert, majd együtt érkeztek a Térségi Integrált Szakképzési Központ (TISZK) újonnan kialakított központjába.

2008-ban 1 milliárd Forintnyi pályázati támogatás érkezett Nógrád Megyébe a korszerű tanműhelyek kialítására. A most elkészült salgótarjáni központ összefogja a csatlakozott önkormányzatokat, illetve 16 szakképző használhatja a már meg lévő illetve kialakításra kerülő korszerű tanműhelyeket, gépészeti szaktantermeket. A csatlakozott önkormányzatok, Szécsény, Balassagyarmat, Nógrádsáp és Nógrád Megye közösen valósítja meg a pályázatban megfogalmazott képzési célokat.
Telekné Dézsi Piroska az intézmény vezetője úgy fogalmazott köszöntőjében, hogy a közel három éves munka eredményeként megvalósult központ szerves része a tudás alapú fejlesztésnek igazodva ezzel a kormány fejlesztési elképzeléseihez.

Székyné dr. Sztrémi Melinda Salgótarján polgármestere kitért arra, hogy a város hosszú távú, ciklusokra előremutató fejlesztési tervének kiemelt prioritása ez az intézmény. Politikai értékrendtől függetlenül a város adottságait veszi figyelembe, összefog a kelet és nyugat nógrádi régió, illetve a megye és a város is közösen tevékenykedik a fiatokért, azért, hogy ők olyan tudást kapjanak, hogy megállják helyüket a munkerőpiacon.
Salgótarján középtávú fejlesztési programjába - ami 2018-ig tekint előre - a tudás alapú fejlesztésnek két alappillére van. Az egyik a most átadott Nógrád Megyei Szakképzés Szervezési Társulás által fenntartott Nógrád Megyei Területi Integrált Szakképzési Központ, és az UNESCO-tól elnyert Nógrád-Novohrad Geopark cím - emlte ki a polgármester. A Magyarországon egyedül álló Geopark világviszonylatban is egyedülálló, hiszen ez az egyetlen határon átnyúló.
Szó volt a város egyéb fejlesztési projektjeiről is.
A funkcióbővítő rehabilitáció első üteme egy ifjúsági szabadidőközpont létrehozása az Apolló mozi helyén. A fiatalok megtartásához a munkahelyteremtésen kívül a kulturált szórakozási lehetőségek, és az itt megkeresett pénz elköltése is igen fontos.

salgotarjan1ĂĽtem

A szociális város rehabilitáció pedig az Acélgyári út fejlesztése, az úgynevezett „kolduspaloták" felújítására vonatkozik majd.
A második ütemben pedig a Vásárcsarnok és környéke szépül meg és kerül vissza az eredeti helyéhez közel a helyi járat pályaudvar is.

salgotarjan2utem

 

A városfejlesztés további fontos részét képezi a Tóstrand fejlesztése egészségügyi és szabadidő központtá, rendezvényházzá.

salgotarjan2utemtostrand

Egy Németországi projekt keretében pedig ismét üzembe állhat a fogaskerekű kisvasút - mondta a polgármester.

A kormány célkitűzése az 1 millió munkahely megteremtése nem valósulhatna meg ilyen intézmények nélkül- mondta Fellegi Tamás miniszter. Olyan lehetőséget biztosít,a mely segíti a fiatalokat a piacképes tudás megszerzéséhez, ezzel itt is tarja őket, hiszen, ha a város hosszú távú fejlesztési terve megvalósulhat, akkor érdemes lesz itt maradniuk. A koncepció nagyon jó és teljesen illeszkedik a kormány elképzeléseihez- hangsúlyozta a miniszter. Ha egy városból elmennek a fiatalok, annak a városnak nincs jövője. Ez pedig nem csak gazdasági kérdés, hanem egyéb értelemben is vonzóvá kell tenni egy települést. A kormány számára a hátrányos helyzetű régiók fejlesztése kiemelt fontosságú. Ez Salgótarján vonatkozásában többek között érinti a 21-es út korszerűsítését és a vasútvonal fejlesztésének lehetőségét is. A város előnye, hogy közel fekszik Budapesthez és ebből előnyt lehet kovácsolni. Ezért is fontos, hogy az intézmény bekapcsolódjon más régiók életébe is, hiszen ha elzárkózik ez is csak egy elpazarolt pénztömeg lesz.
Salgótarjánnak is figyelni kell az új Széchenyi Tervre - hívta fel a jelenlévők figyelmét a miniszter.

A város fejlesztési koncepciója is illeszthető a Széchenyi Tervbe is. Ahová érdemes turistáskodni menni, ott érdemes élni is- hangsúlyozta Fellegi Tamás.


A Geopark ügyében pedig komoly együttműködés indul el a kormány és a városvezetés között, hogy egy ilyen kiemelkedő mind gazdasági, mind fejlesztési szempontból fontos kezdeményezés a lehető legsikeresebb legyen.

A miniszteri köszöntő után a résztvevők bejárták az épületet.

tiszksztremynefellegi

 

nograd24.hu

2010-09-23

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite