2019. július 21., - Dániel
Keresés a tartalomban
ItthonÉhséget hoz 20 ezer gyermeknek a nyári szünet

Éhséget hoz 20 ezer gyermeknek a nyári szünet


Magyarországon 120 ezer gyerek élhet mélyszegénységben, közülük 20 ezren éhezhetnek. Sokan a nyári szünet miatt nem jutnak meleg ételhez.


gyermeketkeztetes001


Sok szülőnek jelent gondot nyáron meleg ételt tenni a gyerekek elé. Egy négygyermekes anyuka a Magyar Rádió Napközben című műsorában például azt mondta, abból a pénzből, amiből gazdálkodniuk kell, egyszerűen ezt már nem tudja biztosítani. Tanév idején ez nem gond, mert a kedvezményesen ebédelhetnek, nyáron azonban nincs ilyen lehetőség, a kicsik pedig szabályosan éheznek, meleg ételt például négy napja ettek.


Magyarországon számítások szerint 120 ezer gyerek élhet mélyszegénységben, közülük a becslések szerint 20 ezren éhezhetnek, számukra hétvégenként, illetve a nyári szünetben szó szerint a túlélést jelentheti a segítség.
A Gyermekétkeztetési Alapítvány 18 éve igyekszik segíteni élelmiszer-csomagokkal, adományokkal, ám a szervezet munkatársa szerint egyre kevesebb a támogató, miközben egyre nő a támogatást kérők száma. Berta Klára megrázó esetekről is beszámolt. Van, hogy egy Budapesttől nem messze élő tanító házaspár hétvégente meghívja diákjait zsíros kenyérre, hogy ehessenek, egy tízéves kisfiú a családjának, szüleinek, testvéreinek vitte haza a párizsis kenyeret az iskolából, de az sem ritka, hogy az egyetlen ennivaló a szomszédban érő gyümölcs.


A szakember úgy látja, több figyelmet kellene, kapjon a megelőzés, ezért folyamatosan keresik is a támogatókat, várják a felajánlásokat, indítják az akciókat országszerte, most is indul például egy adományozó roadshow. Barta Klára ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy bár egy-egy ilyen akció, rádió- vagy tévéműsor után tömegestül jelentkeznek a segíteni akarók, az adakozó kedv rendre nagyon hamar lelohad.


Pedig - tette hozzá - akiket ők megkeresnek, nem dologtalan szülők elhanyagolt gyerekei, hanem nagyrészt lecsúszott középosztálybeli családok, amelyek önhibájukon kívül kerültek nehéz helyzetbe. Rajtuk segíteni egyébként elsősorban tartós és ellenőrzött élelmiszerekkel lehet, olyanokkal, amelyeket például nem kell melegíteni, hiszen nagyon sok helyen kikapcsolták már a gázt, villanyt.

 

Forrás: MR - Napközben/HÍR PORT24
MTI Fotó: Oláh Tibor

 

 

2011-06-27

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite