2019. március 21., csütörtök - Klaudia
Keresés a tartalomban
ItthonElbúcsúztatták Polgár Lászlót a Magyar Állami Operaházban

Elbúcsúztatták Polgár Lászlót a Magyar Állami Operaházban


Polgár LászlĂłElbúcsúztatták Polgár László nemzetközi hírű operaénekest hétfőn a Magyar Állami Operaházban.


A pályatársak és tisztelők a 64 évesen, váratlanul elhunyt művész gyertyákkal körülvett képe előtt tehették le az emlékezés virágait. Polgár Lászlót hétfőn a legszűkebb családi körben, a nyilvánosság kizárásával temették el. A világhírű énekes szeptember 19-én hunyt el Zürichben. Az operaházi búcsúztatón a tisztelők és pályatársak hosszú sorban egy-egy szál virággal tisztelegtek Polgár László arcképe előtt. A megemlékezők között néhány pillanatra feltűnt Mádl Dalma, a volt köztársasági elnök, Mádl Ferenc felesége. Koszorút hoztak egykori alma matere, a Madách Gimnázium tanárai és diákjai.
Sok váza megtelt az egy-egy szál virággal, hatalmas fehér rózsacsokrot helyezett el Zimányi Zsófia, a Budapesti Fesztiválközpont Nonprofit kft. igazgatója, az első magán művészügynökség, a Pentaton alapítója.
"Ha Polgár László nincs, nincs Pentaton sem. Ő már a rendszerváltás előtt járta a világot és hozta az ötletet. Így alakítottuk meg Gulyás Dénessel, Kincses Veronikával és Kovács Kolossal a Pentatont, és ennek alapítványa, amely a fiatal tehetségeket kezdettől segítette. Polgár nemcsak magától követelt sokat, és szolgálta a legnagyobb alázattal a hivatását, de mindenkor és mindenhol segítette a pályakezdőket" - fogalmazott Zimányi Zsófia az MTI-nek.
Gulyás Dénes arra emlékezett: jövőre lesz 40 éve, hogy először találkoztak, mindketten a nagynénjénél, Pauk Annánál tanultak énekelni. "Decemberben fogunk Anna nénire emlékezni, azt reméltem, hogy Laci is ott lesz. Négy évtizedet átdolgoztunk együtt, nyertünk versenyeket, például a Pavarotti versenyt. Segítettük egymást. Generációnk egyik oszlopa ment el, igen korán" - mondta Gulyás Dénes.
Láng István zeneszerző az MTI-nek felidézte, hogy Polgár László fantasztikusan énekelte az Álom a színházban című, a Tévé Zenés Színháza számára írt darab főszerepét.
"Minden parádés színészi készségét latba vetette, mert több figurát kellett életre keltenie a színigazgatótól a kazánfűtőig, pillanatonként és zseniálisan váltott. Énekelte azután egy zenekari dalciklusomat, amely Orbán Ottó verseire készült, a rádiófelvételnél, pedig precizitását és fáradhatatlanságát mutatta föl, amivel megnyerte számomra a zenekart" - fűzte hozzá Láng István.
Medveczky Ádám karmester visszaemlékezésében úgy fogalmazott: "szinte együtt futottunk a pályán, fel sem tudom sorolni hirtelen, hogy hány darabban dolgoztunk együtt. Láttam, hogy az utóbbi években olykor valami fájdalmas befelé fordulás jelent meg nála. Egy éve még óriásit énekelt a Magyar Állami Operaház születésnapi gáláján, szerencsém volt a Marke király monológját vezényelni. A gyönyörű hang csak egyik - bár fontos - adottság az énekes számára, neki ez megvolt. Őt az a belső intelligencia, átszellemültség teszi feledhetetlenné, amellyel a szerepeit életre keltette".

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-10-04

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite