2019. augusztus 26., hétfő - Izsó
Keresés a tartalomban
ItthonElégedett az uniós elnökség első félidejével az amerikai nagykövet

Elégedett az uniós elnökség első félidejével az amerikai nagykövet


Eleni Tsakopoulos KounalakisEleni Tsakopoulos Kounalakis szerint a soros elnökségnek a félidőig számos fontos területen sikerült előrehaladást elérnie.


Az Egyesült Államok szerint a Líbiára vonatkozó ENSZ határozat elérte célját: azt, hogy megelőzzön egy tömegmészárlást - mondta az MR1 Kossuth Rádiónak az Egyesült Államok budapesti nagykövete. Eleni Tsakopoulos Kounalakis szerint a következő lépés, hogy szankciókkal, diplomáciai eszközökkel távozásra késztessék Moammer Kadhafit Líbia éléről, hogy megtörténhessen a demokratikus változás.


A nagykövet hangsúlyozta: az Egyesült Államok nem küld szárazföldi csapatokat Líbiába, de az együttműködés a szövetségesekkel világos és zökkenőmentes. Kiemelte: Magyarország szintén a főszereplők között van, hiszen már a repüléstilalomról szóló egyeztetések korai szakaszában ott volt, Martonyi János külügyminiszter többször járt Egyiptomban, hogy humanitárius kérdések kezeléséről tárgyaljon. Emellett meg kell jegyezni, hogy Magyarországnak, mint az unió soros elnökének, még mindig Líbiában dolgozik a nagykövete. Ez pedig egyike a nagyon kevés képviseletnek, amely még jelen van - hangsúlyozta Eleni Tsakopoulos Kounalakis.


Az európai uniós elnökség félidejéhez érkezve az Egyesült Államok nagykövete úgy látja, hogy Magyarországnak számos nagyon fontos területen sikerült előrehaladást elérnie. A legfontosabbak nyilvánvalóan az európai gazdaságot érintő kérdések, de az energiabiztonság, a romastratégia, valamint a Nyugat-Balkán, elsősorban a horvát csatlakozás is kiemelt. Az Unió is és az Egyesült Államok is ismeri a jövő kihívásait, ugyanabban a hajóban ülünk, Magyarország pedig nagyon hatékony vezető abban, hogy a párbeszéd előre mozduljon, példaként mondhatom a közös gazdasági kormányzást - mondta a nagykövet.


A magyar gazdaság élénkítésére készült tervről Eleni Tsakopoulos Kounalakis azt mondta: ismeri és egyeztetett is róla Budapesten és az Egyesült Államokban is. A célokat megfelelőnek nevezte, de szerinte a fő kérdés, hogy ezeket hogyan éri el Magyarország. „Azt hiszem, ahogy közelednek a célokhoz, úgy növekszik a befektetői, fejlesztői bizalom" - tette hozzá.

 

Forrás: MR1 Kossuth Rádió/HÍR PORT24

2011-04-05

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite