2019. május 25., szombat - Orbán
Keresés a tartalomban
ItthonElemzői vélemények: az árfolyamrögzítés nem segít a nem fizetőkön

Elemzői vélemények: az árfolyamrögzítés nem segít a nem fizetőkön


Csak átmeneti segítséget nyújt a kormány Otthonvédelmi Akcióterve az elemzők szerint, akik úgy vélik, a bejelentett intézkedések csak haladékot adnak azoknak, akik még képesek törleszteni.

frank


Barcza György, a K&H Bank vezető elemzője azt mondta, ez átmeneti segítség, nem csökkenti, csak későbbre tolja a törlesztés egy részét. Mint mondta, kérdés, hogy hányan fognak élni ezzel a lehetőséggel, ha sokan választják, élénkítheti a belföldi keresletet. Véleménye szerint a kihirdetett akcióterv korlátozhatja a svájci frank további erősödésének hatását.


Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője azt hangsúlyozta, hogy az árfolyamrögzítés azokon nem segít, akik nem tudják törleszteni hiteleiket. Azoknak, akik még képesek fizetni, átmeneti könnyebbséget jelenthet a törlesztési árfolyam rögzítése, de ezt a segítséget "kamatostul kell majd visszafizetniük" - hívta fel a figyelmet.


Az elemző arra alig látott esélyt, hogy például a svájci frank árfolyama elérje a 180 forintos szintet, így a különbözet - a rögzített és a valós árfolyam között - az ügyfelek tartozását növeli, vélhetően minden hónapban. Suppan Gergely szerint a svájci frank euróval szembeni gyengülése ellen hat a "bivalyerős lábakon álló" svájci gazdaság: a 15 százalékos folyó fizetési többlet, a szintén többletes jövedelemegyenleg, a nettó hitelező pozíció, és azok az adózási szabályok, amelyek miatt az alpesi ország adóparadicsomnak minősül.

 

Kilakoltatás


A frankhiteleseknek egyedül az jelenthetne segítséget, ha a forint jelentősen erősödni tudna az euróval szemben. Azt azonban nem árt észben tartaniuk a frankhiteleseknek, hogy aki él a törlesztőárfolyam rögzítés lehetőségével, annak el kell kezdenie a spórolást is, hiszen évek múlva a különbözetet is fizetnie kell - hívta fel a figyelmet. A bankok számára az árfolyamrögzítés rövid távon ugyan segítséget jelenthet azzal, hogy kevesebb hiteles dől be most, a probléma azonban újrajelentkezik három év múlva. Ráadásul a megoldás a bankoknak kényszerhitelezést is jelent, elvonja a forrásokat, amit valahogy kezelniük kell - tette hozzá Suppan Gergely.


Az Equilor szerint alapvetően, nagyságrendjében és irányában az eddig hallott elképzeléseknek megfelelően alakul a csomag, viszont sok témában maradtak még kérdőjelek. Emlékeztetnek rá: arról nem szólt a megállapodás, hogy a pénzügyi szolgáltatók mérlegére kivetett különadó jövője nem képezte a mostani tárgyalások részét, vagyis 2012-őn túl is eredménykockázatként kell számolni a különadóval a két tőzsdén jegyzett hazai bank, az OTP és az FHB esetében.


Az ebből fakadó bizonytalanság pedig nem csupán a bankok működésében hanem a tőzsdei kereskedésben (OTP, FHB) is visszaüthet a következő hetekben a befektetési társaság szerint. Az FHB és az OTP árfolyama is gyengült kissé Matolcsy György azon bejelentését követően, hogy a bankadó 2012 utáni eltörléséről nem sikerült megállapodni. Az OTP a 6.000 forintos szintről 5.940 forintig, az FHB 950 forintról 940 forintig gyengült.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-05-30

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite