2019. június 16., - Jusztin
Keresés a tartalomban
Választás 2010Elemzők szerint Gyurcsány fel akarta rázni az inaktív szavazókat

Elemzők szerint Gyurcsány fel akarta rázni az inaktív szavazókat


Gyurcsány Ferenc0319A Progresszív Intézet politikai elemzője szerint némi meglepetést okozott, hogy a volt kormányfő kiállt a pártelnökség mellett, így a rendezvény teljesen beleillett az MSZP kampányába. Gyurcsány Ferenc pénteki beszédével az MSZP iránt elkötelezett, de inaktív választókat akarta megszólítani és a szavazásra buzdítani - vélik az MTI által megkeresett politikai elemzők.


Szomszéd Orsolya, a Nézőpont Intézet elemzője szerint a volt kormányfő fel akarta rázni azokat a választókat, akik az MSZP-re szavaztak négy éve, és preferenciájuk nem változott, de most nem mennének el választani. Ezt támasztja alá az éles, a Fideszt célba vevő kritika, valamint a Fidesz és a Jobbik között húzott párhuzam is - jegyezte meg. Az elemző szerint azzal, hogy sokan megjelentek az értékelőn, Gyurcsány azt demonstrálhatta, hogy a párt törzsszavazói körében még mindig nagy a népszerűsége és meg tudja mozgatni az embereket. Azt is demonstrálta továbbá, hogy mekkora "retorikai előnnyel" rendelkezik a pártban - tette hozzá. Kitért arra is, hogy a beszédében nem voltak meglepő fordulatok. Érződött, hogy esetleg harcba szállhat még a párt vezető posztjainak egyikéért, s így a visszatérése is reális forgatókönyv lehet - mondta.


Filippov Gábor, a Progresszív Intézet elemzője hasonlóképp értékelte a beszédet. Mint mondta: Gyurcsány Ferenc olyan politikusként állította be magát, mint akinek az MSZP szavazóbázisában még van szava. Úgy vélte, beszédének az volt a célja, hogy aktivizálja a most passzív MSZP-szavazókat. Erre utal az "Orbán-fóbiára" felépített beszéd, amelyben antidemokratikusnak állította be az ellenzéki pártot. Filippov Gábor szerint a beszédben voltak nem várt elemek; korábban a sajtóban találgatások voltak arról, hogy a párt jelenlegi vezetéséről milyen véleménye lesz. Némileg meglepetést okozott, hogy határozottan kiállt a pártelnökség, Mesterházy Attila mellett, így a rendezvény teljesen beleillett az MSZP kampányába. Az elemző elképzelhetőnek tartja azt is, hogy Gyurcsány Ferenc azért választotta ezt az utat, hogy később visszatérhessen a pártba.

2010-03-20

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite