2019. június 26., szerda - János
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedElemzők szerint jelentős költségvetési tartalékot képez a kormány

Elemzők szerint jelentős költségvetési tartalékot képez a kormány


PĂ©nz03Az idei 3,8 százalékos hiánycél még lejjebb szorítható, a jövő évi 3 százalékos hiányra nemcsak fedezetet, de jelentős tartalékot is képez a kormány a miniszterelnök által szerdán bejelentett intézkedésekkel - válaszolták az MTI által megkérdezett elemzők.


A 2010-re tervezett intézkedések által az év végéig beérkező 220 milliárd forint jóval több az elemzők által becsült néhány tízmilliárd forintos kockázatnál, így a 3,8 százalékos GDP-arányos államháztartási hiány akár lejjebb is szorítható - mondta Suppan Gergely.
A Takarékbank elemzője felhívta a figyelmet arra is, hogy betervezhető többletbevételek miatt az Államadósság Kezelő Központnak (ÁKK) nincs szüksége arra, hogy megújítsa a lejáró állampapír-állomány egészét, ezáltal csökkenti a kínálatot, ami hozameséssel járhat már a következő hónapokban, s ez a tendencia 2011 egészére is érvényes.
Mind az idei, mind a jövő évi hiány "simán hozható" - fogalmazott Kondrát Zsolt. Az MKB Bank vezető elemzője szerint jövőre a magán-nyugdíjpénztári befizetések átutalásának blokkolása révén megtakarítható 360 milliárd forint egésze pufferként jelentkezhet a kormány számára, amivel Suppán Gergely is egyetért. A Takarékbank elemzője szerint a jövő évi kockázatok mértéke 200 milliárd forint, s ezt az összeget a bankadón felül tervezett válságadók nagyjából hozzák.
Ugyanakkor mindkét elemző alkotmányosan aggályosnak nevezte a magán-nyugdíjpénztári befizetések átutalásának blokkolását, hiszen az a befizetők pénze. Suppán Gergely egy ilyen lépéssel "nem ért egyet".
Kondrát Zsolt véleménye szerint ha a kormány nem változtatja meg a kötelező magánnyugdíj-pénztári törvényt, a cash-flow (befizetés) elmaradása esetén is 360 milliárd forint terheli eredmény szemléletben az államháztartási hiányt. Más helyzet, ha olyan törvény születik, amely kedvezővé teszi a visszalépést az állami nyugdíjrendszerbe, esetleg ez visszamenőlegesen is lehetséges lesz - tette hozzá az MKB Bank vezető elemzője.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2010-10-13

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite