2019. március 21., csütörtök - Klaudia
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedElemzők szerint kellene az IMF-program a leminősítés elkerüléséhez

Elemzők szerint kellene az IMF-program a leminősítés elkerüléséhez


IMFAz IMF-program fontos stabilizáló szerepet töltött be a magyar gazdaságban, és új megállapodás hiányában valószínűsíthető Magyarország adósbesorolásainak visszaminősítése - áll az egyik nagy nemzetközi befektetési tanácsadó csoport új, átfogó elemzésében.


Más londoni elemzők azzal számolnak, hogy a magyar kormány végül ismét felveszi a kapcsolatot a Nemzetközi Valutaalappal és az EU-val. A New York-i és londoni székhellyel működő AllianceBernstein helyzetértékelése szerint a valutaalappal kötött megállapodás "kulcsfontosságú gazdaságpolitikai rögzítőelemként" szolgált az elmúlt két évben, stabilizálta a Magyarországgal kapcsolatos piaci hangulatot.
Az IMF pénzügyi kisegítő szerepe most már ugyan csökkent, de jelenléte rögzítő tényezőként "ugyanolyan fontos, mint eddig bármikor". Az AllianceBernstein elemzői szerint ha a kormány "önként" nem lép ismét kapcsolatba az IMF-fel, akkor várható, hogy a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő "legalább egy fokozattal" rontja a magyar adósosztályzatot.
A Moody's július 23-án jelentette be, hogy leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette Magyarország közepes befektetői államadós-besorolását, arra a véleményére hivatkozva, hogy az IMF és az EU küldöttségeivel folytatott tárgyalások megállapodás nélküli félbeszakadása miatt megnövekedtek a magyar költségvetési és gazdasági kilátásokat övező bizonytalanságok.
A Moody's bejelentésével egy napon egy másik nagy hitelminősítő, a Standard & Poor's is közölte Londonban, hogy az addigi stabilról negatívra rontotta Magyarországra érvényben tartott adósbesorolásainak kilátását, arra a véleményére hivatkozva, hogy "a kormány egyes intézkedései kedvezőtlenek lehetnek a magyar gazdaság középtávú makrokilátásaira". Akkori elemzésében az S&P e lépések között első helyre sorolta a pénzintézetekre kiróni tervezett adót.
Magyarország szuverén adósságát a három legnagyobb hitelminősítő - Standard & Poor's, Moody's Investors Service, Fitch Ratings - egyaránt a közepes befektetői sávban, de három különböző szinten tartja nyilván. Az S&P "BBB mínusz" osztályzatánál a Fitch egy fokozattal magasabb, "BBB", a Moody's még eggyel jobb, "Baa1" (a másik két cég metodikájában "BBB plusz"-nak megfelelő) besorolással listázza a magyar államadósságot.
Az AllianceBernstein új elemzésében "nagyon csekélynek" nevezi annak valószínűségét, hogy a magyar kormány ismét felveszi a kapcsolatot az IMF-fel és új megállapodást ír alá vele. A ház szerint a közadósság-pálya fenntarthatósága szempontjából "nem lenne katasztrófa", ha az idén nem születik új IMF-megállapodás, a kormány azonban mégis azt kockáztatja, hogy a középtávú költségvetési kilátások bizonytalansága rontja a piaci hangulatot, és ha ehhez globális kockázatkerülés is kapcsolódik, az a forint jelentős gyengülését okozhatja. A cég elemzői szerint egy ilyen piaci stresszhelyzet visszakényszerítheti a kormányt a tárgyalóasztalhoz a valutaalappal.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-09-01

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite