2019. június 26., szerda - János
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedElemzők szerint még emelkedik a munkanélküliségi ráta

Elemzők szerint még emelkedik a munkanélküliségi ráta


munkanélküliségA nagyobb aktivitási ráta miatt a vártnál magasabban tetőzött a magyar munkanélküliség, ám a következő hónapokban fokozatos csökkenés kezdődhet a TakarékBank MTI-hez eljuttatott elemzése szerint, más elemzők ugyanakkor a munkanélküliségi ráta további emelkedésére számítanak a következő hónapokban.

Kovács Roland, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője szerint még legalább fél évig nőhet a munkanélküliségi ráta. Emlékeztetett rá, hogy a mutató "lemaradó indikátor", késve tükrözi a gazdasági növekedés beindulását. A magyar gazdaságot a bővülő kivitel enyhe növekedési pályára állította ugyan, de a lanyha belső kereslet miatt, ez még nem jár együtt jelentős munkahelyteremtéssel.


Barta György, a CIB Közép-európai Nemzetközi Bank Zrt. vezető elemzője emellett emlékeztetett arra, hogy a fejlett országokhoz hasonlóan Magyarországon is kifulladtak a gazdaságot ösztönző fiskális eszközök, például "Az út munkához program", ráadásul a munkaerő-piaci kereslet valamivel később jelentkezik a gazdaságban, mint a fellendülés. Véleménye szerint sok múlik azon, hogy az új kormány milyen intézkedéseket tesz a helyzet javítása érdekében. Úgy vélte: az idén még lassú lesz a növekedés, ami a munkanélküliségi adatok alakulásán is meglátszik majd. Megjegyezte: amennyiben a munkanélküliség tovább nő a következő hónapokban, megemelhetik év végi, 10,7 százalékos előrejelzésüket, akár 11 százalék fölé is.


Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője kiemelte, hogy egy év alatt a foglalkoztatottak száma 45 ezerrel csökkent, a munkanélküliek száma 95 ezerrel nőtt. A munkanélküliségnek a foglalkoztatás csökkenését meghaladó emelkedése annyit jelent, hogy a korábbiaknál többen jelentek meg a munkaerőpiacon, azaz növekedett az aktivitási ráta. Ebben szabályozási és demográfiai változások egyaránt szerepet játszhattak - vélte az elemző. Annak ellenére, hogy a munkanélküliség meghaladta a várakozásokat, a következő hónapokban a mutatószám enyhe mérséklődésre számítanak a TakarákBanknál, amit a szezonális munkák felfutására, valamint az export-orientált vállalatok munkaerő-keresletének stabilizálódására, majd emelkedésére alapoznak. A nyári hónapokban a munkanélküliségi ráta 10,6-10,8 százalékra csökkenhet a Takarékbank elemzője szerint.

 

2010-04-28

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite