2019. július 21., - Dániel
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedElemzők szerint stagnálhat vagy kissé visszaeshet idén a gazdaság

Elemzők szerint stagnálhat vagy kissé visszaeshet idén a gazdaság


Stagnálást, vagy enyhe visszaesést vár az első negyedéves bruttó hazai termék (GDP) adatok alapján a Takarékbank és az Erste elemzője.

gazdasag

Az első negyedévében 0,7 százalékkal csökkent a GDP a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közölt gyorsbecslése szerint. A naptárhatás kiszűrésével 1,3, a szezonális és naptárhatástól megtisztított, azaz valamennyi egyedi tényezőtől megtisztított mutató szerint 1,5 százalékkal zsugorodott a hazai össztermék 2011. első negyedévéhez képest. Az előző negyedévhez viszonyítva 1,3 százalékkal esett vissza a GDP szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint. Apró korrekciót hajtott végre a KSH a tavalyi negyedik negyedévi adatnál: az előző negyedévhez viszonyított adatot nullára módosította, a korábbi 0,3 százalékos növekedésről.

Szintén kedden jelentette a KSH, hogy az ipari termelés márciusban 1,6 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva, a belföldi értékesítés 7,6 százalékkal visszaesett, az export növekedése pedig 0,5 százalékra lassult. A belföldi értékesítés hanyatlása a 2010 októbere óta a legmélyebb volt, az export növekedése tavaly június óta nem volt ilyen szerény mértékű. Az első negyedévben 0,1 százalékkal csökkent az ipari kibocsátás.

Suppan Gergely, a Takarékbank senior elemzője MTI-hez eljuttatott elemzésében a vártnál lényegesen nagyobbnak nevezte a bruttó hazai termék (GDP) első negyedéves, 0,7 százalékos csökkenését az egy évvel korábbihoz képest, és 1,3 százalékos zsugorodását a tavalyi utolsó negyedévhez képest.

A szakértő szerint a negatív meglepetést elsősorban a februárban hatalmasat zuhanó építőipar okozta, mivel a nemzetgazdaság ágazatainak mintegy fele stagnált, míg az információ, kommunikáció ágazat teljesítménye (feltehetően a szélessávú mobilhálózatok fejlesztésének köszönhetően) növekedett.

A második negyedévben a Mercedes gyár indulásának köszönhetően növekedés várható negyedéves összehasonlításban, így a magyar gazdaság elkerülheti a technikai recessziót, azonban ez feltehetően nem lesz elég arra, hogy az éves alapú GDP növekedést mutasson - vélekedett Suppan Gergely. Hozzáfűzte, hogy ezért a 2012-re szóló korábbi 0,5 százalékos növekedési előrejelzésüket feltehetően 0-0,5 százalék közötti visszaesésre módosítják.

A fogyasztás a szakértő szerint feltehetően újra visszaesett, míg a beruházások visszaesése folytatódhatott, a nettó export növekedési hozzájárulása pedig jelentősen szűkülhetett. Némi reményt adhat, hogy márciusban megugrott az ipar külföldi új rendelései és rendelésállománya, amit részben a Mercedes üzem indulása okozhatott - mondta az elemző.

Kifejtette, hogy a német konjunktúra igen vegyes képest mutat: miközben a beszerzési menedzser indexek nagyot estek az utóbbi hónapban, a szélesebb merítésű Ifo index és a ZEW index a német gazdaság további növekedését vetítik előre. A német GDP az első negyedévben bőven meghaladva a várakozásokat, 0,5 százalékkal nőtt az előző negyedévhez, valamint 1,7 százalékkal az egy évvel ezelőttihez képest.

Suppan Gergely szólt arról, hogy igen vegyes képet mutatnak a régiós országok. Szlovákia GDP-je messze meghaladva a várakozásokat 0,8 százalékkal nőtt az előző negyedévhez, és 3,1 százalékkal a tavalyihoz képest. Ezzel szemben Csehország messze elmaradt a 0,1százalékos növekedési előrejelzéstől 1 százalékkal esett vissza mind negyedéves, mind éves alapon, ezzel a cseh gazdaság már a harmadik negyedéve mutat visszaesést. A román gazdaság szintén gyengébben teljesített, 0,1százalékkal esett vissza az előző negyedévhez képest, míg éves alapon 0,3 százalékkal nőtt, így a román gazdaság technikai recesszióba süllyedt a tavalyi utolsó negyedéves visszaesést követően.

Árokszállási Zoltán, az Erste elemzője az MTI-nek elmondta: az ipari megrendelések növekedése szerinte is a Mercedes gyár termelése beindulásának köszönhető, és optimizmusra ad okot. Hozzátette azonban, hogy ez segítheti a GDP növekedését, de várhatóan nem lendíti pozitív tartományba a gazdaság teljesítményét.

Az első negyedéves adatokról elmondta, hogy azok kicsit rosszabbak lettek a vártnál, az Erste 0,5 százalékos visszaesést várt, mivel az eddigi - többek között építőipari, külkereskedelmi, ipari termelési és kiskereskedelmi - adatokból nem látszott, hogy mi táplálhatja a növekedést. A szakértő elmondta, hogy a német gazdaság kilátásai jobbak a vártnál, de sajnálatos, hogy a magyar gazdaság erre "nem tudott felkapaszkodni".

A kilátásokról Árokszállási Zoltán elmondta, hogy vegyes az összkép. Kifejtette, hogy ha továbbra is jó hírek érkeznek a német gazdaságról, és Magyarország rá tud csatlakozni erre, akkor az pozitív irányba mutat, ugyanakkor az eurózóna feldolgozóipari indexei csökkenést mutatnak, ez pedig nem kedvező a magyar gazdaság számára sem.

Az Erste az első negyedéves GDP adatok alapján 2012-re továbbra is 0,5 százalékos visszaesést vár - jelezte a szakértő. Hozzátette: többek között a beruházási kereslet csökkenése, és amiatt, hogy "padlón van" a banki hitelezés nem látni, hogyan kerülhető el az enyhe recesszió.

Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

 

2012-05-15

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite