2019. június 20., csütörtök - Rafael
Keresés a tartalomban
ItthonÉlesen bírálták az internetadót Brüsszelben

Élesen bírálták az internetadót Brüsszelben


Élesen bírálta az internetadó magyarországi tervét Neelie Kroes digitális ügyekben illetékes EU-biztos szóvivője kedden Brüsszelben.

Európai Parlament


Ryan Heath az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény, az Európai Bizottság napi sajtótájékoztatóján úgy vélekedett: Magyarország ma is elmarad az uniós átlagtól a digitális szektor mutatóit illetően, és rossz irány lenne, ha az internetadó bevezetése révén még inkább elbátortalanítanák az internetes adatforgalom használatát.


Kroes vasárnap Twitter-üzenetben biztosította támogatásáról a tervezett adónem elleni tiltakozó tüntetést. Szóvivője most azt mondta: egyelőre nem teljesen világos, milyen erőszakos cselekmény történt vagy nem történt a vasárnapi demonstráción, az viszont egyértelmű, hogy a tiltakozók túlnyomó többsége békés volt, és ebben a nagy tömegben ott volt az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének az ideiglenes ügyvivője is.


Neelie Kroes támogatja a tervezett adónem elleni folytatódó tiltakozást - szögezte le Heath, és kijelentette: "nem az a kérdés, hogy az adó jogszerű vagy sem, illetve hogy a bizottság mit tehet vagy nem tehet, ha elfogadják a törvényt". Szerinte az ügy két szempontból jelentős. Magyarországon belüli összefüggésben azért, mert a törvényjavaslat "a legfrissebb eleme egy sokak által zavarónak tekintett cselekménysorozatnak", amely sorozat "a szabadságot korlátozza", és nincs mögötte átfogó gazdasági, társadalmi érdek.


Ennél szélesebb kontextusban - folytatta a szóvivő - az internet olyan közös globális forrás, amelyhez a hozzáférést bővíteni, és nem szűkíteni kell. Heath szerint az internetadó az egyoldalú bevezetés esetén nem is fogja tudni betölteni szándékolt szerepét. Az pedig - jegyezte meg -, hogy az adót az adatforgalom alapján akarják kivetni, kétszeresen is rossz elgondolás, tekintettel az adatmennyiség hatalmas arányú növekedésére és a jövő ilyen értelemben vett kiszámíthatatlanságára. "A bizottság és Neelie Kroes világossá kívánja tenni, mielőtt ezt az adót bevezetnék, hogy ez rossz irány" - fogalmazott Ryan Heath.


A szóvivő - az időközben javasolt adóplafon tervéről szólva - úgy vélekedett: előbb bedobták a köztudatba a nagyon kemény változatot, megvárták, hogy mi lesz a reakció, kiderült, hogy nagyon negatív, mire a jelek szerint most a mérsékelt (változat) felé mozdulnak el. Kroes szerint azonban - mondta Heath - nem lenne szabad hagyni, hogy ez elhalványítsa a tiltakozást, mert ha Magyarország precedenst teremt ebben az esetben, akkor az gondot okozhat sok más tagállamban is az európai gazdasági növekedés szempontjából. Európát ugyanis jórészt a gazdaság digitális szegmense húzhatja ki a válságból - hangsúlyozta a brüsszeli bizottsági szóvivő.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2014-10-28

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite