2019. június 24., hétfő - Iván
Keresés a tartalomban
ItthonÉletbe lép az egykulcsos adórendszer

Életbe lép az egykulcsos adórendszer


adóA jövő év első napjától számos jelentős törvényváltozás lép hatályba; az egykulcsos adórendszer létrejötte mellett egyszerűsödik a személyi jövedelemadó-bevallás, továbbá emelkedik a minimálbér és a garantált bérminimum, illetve ismét három évig lesz igénybe vehető a gyermekgondozási segély.


A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium az MTI-hez kedden eljuttatott összegzésében az egyetlen, 16 százalékos kulcson alapuló adórendszert említik a legfontosabb, mindenkit érintő újdonságként.
A tárca szerint az új adórendszer segíthet az ország alapvető problémáiból, vagyis a munkanélküliségből, a gazdasági megtorpanásból és a demográfiai válságból való kitörésben.
A családi adórendszer legnagyobb nyertesei a gyermeket nevelő munkavállalók lehetnek, akik keresete havi több ezer, de akár több tízezer forinttal is emelkedhet. A családi adóalap-kedvezmény összege ugyanis egy, illetve két eltartott esetén 62.500 forint; három és több eltartottnál pedig 206.250 forint lesz.
A változtatások hatására az átlagos munkabérrel rendelkező, gyermeket nevelő szülők nettó fizetése 10-20 százalékkal is gyarapodhat, míg az állam a háromgyermekes családok 98 százalékától nem is kér személyi jövedelemadót - fejtik ki a tájékoztatásban.


A fentiek mellett a kamatjövedelemre háruló közteher kulcsa is 16 százalékra csökken a korábbi 20 százalékról. Ezzel egy időben azonban jövőre már kamatadót kell fizetni a nyitott kamatperiódusú, 2006. szeptember 1-je előtt kötött betét-, folyószámla-, bankkártya- és takarékbetét-konstrukciók kamatára, valamint az ezt megelőzően kötött életbiztosítási szerződéshez kapcsolódó befizetés hozamára is.


A személyi jövedelemadó csökkentése mellett annak bevallása is egyszerűsödik, a magánszemélyeknek 2011-től elegendő lesz egy adónyilatkozatban számot adniuk jövedelmeikről.
Ezzel a lépéssel mintegy 3 millió magánszemély ismerheti el egy oldalon, hogy a munkáltatója megfelelően vonta le a közterheket, és kérheti, hogy a nyilatkozatot a hatóság adóbevallásként dolgozza fel. Az adózók emellett az idei jövedelmeikről is rövidebb, 36 oldalas helyett 12 oldalas bevallást tehetnek.


A jövő év első hónapjától 78 ezer forintra emelkedik a minimálbér, a garantált bérminimum havi 94 ezer forintra nő, míg a többi munkavállaló az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) ajánlása alapján 4-6 százalékos béremelésre számíthat.
A közszférában az állami takarékosság jegyében nem lesz béremelés, de a kormány az alacsony és közepes keresetű, gyermekek utáni családi kedvezményre nem jogosult munkatársaknak havi kompenzációt biztosít, így itt az ígéretek szerint senkinek sem csökken a nettó jövedelme.


A kormány a családtámogatások rendszerét is átalakította, így két évről ismét három évre emelkedik a gyermekgondozási segély időtartama, de a munkába visszaálló anyák csak a legfeljebb heti 30 órás munkaidő mellett kapják meg ezt a támogatást.
Az év utolsó előtti napjától alkalmazni kell azt a szabályt, amely 98 százalékos adót vet ki az állami vezetők 2 millió forint és a közszféra munkavállalóinak 3,5 millió forint feletti végkielégítéseire. A munkáltatók a jövőben maguk is levonhatják az adót a nagy összegű végkielégítésekből.


A minisztérium a társasági adóváltozásokra kitérve kiemeli, hogy 2011. lesz az első teljes adóév, amikor a félmilliárd forintnál kisebb adóalappal rendelkező vállalkozások alkalmazhatják az idén nyáron 19 százalékról 10 százalékra csökkentett társasági adót.
A Széchenyi Önerő Hitel Program a jövő évtől segíti a hazai vállalkozásokat a pályázati források nagyobb arányú kihasználásában, az elegendő önerővel nem rendelkező cégek legfeljebb 50 millió forintos, 10 éves futamidejű hitelt vehetnek fel.
A korábbinál szélesebb vállalkozói kör választhatja majd az egyszerűsített beszámoló készítését, továbbá a naptári évtől eltérő üzleti évet választók és a külföldi cégek magyarországi fióktelepei is így járhatnak el a jövőben.
A kereskedelmi gázolaj fogalmának megteremtésével az árufuvarozók és a személyszállítást végzők 2011. január elsejétől literenként 6,5 forintot visszaigényelhetnek a gázolaj jövedéki adójából.


A jövő év első napjától összeolvad az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH), valamint a Vám- és Pénzügyőrség (VPOP). A kabinet magasabb minőségű szolgáltatást, illetve olcsóbb és hatékonyabb működést vár a lépéstől.
A kormány számításai szerint a egykulcsos adózással és a társasági adó csökkentésével 2011-ben 600-700 milliárd forinttal marad több a magyar lakosságnál és a vállalkozásoknál.


Úgy látják, az adócsökkentés eredményeképp Magyarország nyújtja majd a legkedvezőbb adózási környezetet a kelet-közép-európai térségben, ami a tőkevonzó képesség növekedésével, illetve új munkahelyek létrejöttével járhat.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-12-29

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite