2019. június 25., kedd - Vilmos
Keresés a tartalomban
KultúraÉletre keltették a kétezer ötszáz éve élt athéni kislányt

Életre keltették a kétezer ötszáz éve élt athéni kislányt


Atheni mĂşzeum"Életre keltették" a tudósok azt a tizenegy éves athéni kislányt, aki a Kr.e. V. században tífuszban hunyt el.


A "Mirtisznek" elkeresztelt kislány Kr.e. 430-ban tífuszjárvány következtében távozott az élők sorából. Földi maradványait az ősi athéni nekropolisz, a Kerameikosz mellett, egy tömegsírban találták, amelyben másfélszáz nő, férfi és gyerek társaságában aludta örök álmát - olvasható az Archaeology Daily News régészeti hírportálon. A húszfős kutatócsoport, amelynek görög szakemberek mellett egy svéd tudós is tagja volt, a Manchesteri Egyetem által kifejlesztett háromdimenziós technológiát használták.
Mint a kutatást irányító Manolisz Papagrigorakisz, az Athéni Egyetem professzora rámutatott, a választás azért esett Mirtiszre, mert a kislány koponyája és fogazata teljes épségben vészelte át az elmúlt két és fél évezredet.
"A koponya, az állkapcsok, a fogak - minden szükséges a rendelkezésünkre állt" - emelte ki Papagrigorakisz, megjegyezve, hogy megőrződtek még a tejfogak is, ami nagy ritkaságnak számít. Így 95 százalékos pontossággal sikerült rekonstruálni "Mirtisz" arcát.
A kutatócsoport a tömegsírban talált többi koponya fogazatából DNS-mintákat vett annak bizonyítására, hogy valóban tífuszban hunytak el. Mirtisz fogait azonban megkímélték, tekintettel arra, hogy olyan csodálatosan ép állapotban maradtak fenn.
"A kutatás első része az ókori DNS-vizsgálata volt, hogy megtudjuk, miben is hunytak el az emberek a Kr.e. V. századi Athénban. Mint kiderült, tífuszban haláloztak el" - magyarázta Manolisz Papagrigorakisz. A tífusz nagyon sok áldozatot szedett a korabeli Athénban, ezek leghíresebbike Periklész (Kr.e. 495-429) neves athéni politikus, az Akropolisz megálmodója volt.
"Mirtisz" a Nemzeti Régészeti Múzeum Szemtől szembe a múlttal című kiállításán, a korabeli síremlékművek "társaságában" látható. Manolisz Papagrikorakisz terveiben szerepel egy ókori athéni férfi és egy nő "életre keltése" is.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2010-09-15

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite