2019. május 19., - Ivó, Milán
Keresés a tartalomban
ItthonElfogadta a parlament a nemzeti együttműködésről szóló nyilatkozatot

Elfogadta a parlament a nemzeti együttműködésről szóló nyilatkozatot


ParlamentMunka, otthon, család, egészség és rend lesznek közös jövőnk tartóoszlopai, erre tesszük fel életünk most következő éveit - egyebek mellet ezt is tartalmazza a nyilatkozat, melynek elfogadására 260 képviselő voksolt igennel.


"Legyen béke, szabadság és egyetértés" - ezzel a mottóval kezdődik a nemzeti együttműködésről szóló, az Országgyűlésben hétfőn elfogadott politikai nyilatkozat, amellyel a Ház kinyilvánítja: az áprilisi választásokon új társadalmi szerződés született, amellyel a magyarok egy új rendszer, a nemzeti együttműködés rendszerének megalapításáról döntöttek.

A képviselők 260 igen, 66 nem szavazat és 46 tartózkodás mellett döntöttek a nyilatkozat elfogadásáról. A Fidesz és a KDNP igennel szavazott, nemmel voksolt 50 MSZP-s, egy jobbikos (Novák Előd) és 15 LMP-s politikus. A Jobbik testületileg tartózkodott.

Az Orbán Viktor, Lázár János, Semjén Zsolt és Harrach Péter előterjesztése nyomán elfogadott szöveg rögzíti, hogy a XXI. század első évtizedének végén, negyvenhat év megszállás, diktatúra és az átmenet két zavaros évtizede után Magyarország visszaszerezte az önrendelkezés jogát és képességét.


A magyar nemzet önrendelkezésért vívott küzdelme 1956-ban egy dicsőséges, de végül vérbe fojtott forradalommal kezdődött. A küzdelem a rendszerváltás politikai paktumaival folytatódott, és végül szabadság helyett kiszolgáltatottságba, önállóság helyett eladósodásba, felemelkedés helyett szegénységbe, remény, bizakodás és testvériség helyett mély lelki, politikai és gazdasági válságba torkollott - állapítja meg a dokumentum. A nyilatkozat kimondja, hogy a magyar nemzet 2010 tavaszán újra összegyűjtötte életerejét, és a szavazófülkékben sikeres forradalmat vitt véghez.

"Az Országgyűlés kinyilvánítja, hogy ezt az alkotmányos keretek között megvívott forradalmat elismeri és tiszteletben tartja. Az Országgyűlés kinyilvánítja, hogy az áprilisi választásokon új társadalmi szerződés született, amellyel a magyarok egy új rendszer, a Nemzeti Együttműködés Rendszerének megalapításáról döntöttek" - áll a szövegben. A nyilatkozat kitér arra is: a magyar nemzet e történelmi tettével arra kötelezte a megalakuló Országgyűlést és a felálló új kormányt, hogy "elszántan, megalkuvást nem ismerve és rendíthetetlenül irányítsák azt a munkát, amellyel Magyarország fel fogja építeni a Nemzeti Együttműködés Rendszerét".

"Mi, a Magyar Országgyűlés képviselői kinyilvánítjuk, hogy a demokratikus népakarat alapján létrejött új politikai és gazdasági rendszert azokra a pillérekre emeljük, amelyek nélkülözhetetlenek a boldoguláshoz, az emberhez méltó élethez, és összekötik a sokszínű magyar nemzet tagjait. Munka, otthon, család, egészség és rend lesznek közös jövőnk tartóoszlopai" - rögzíti a szöveg, amely szerint a nemzeti együttműködés rendszere minden magyar számára nyitott, egyaránt részesei a határon innen és túl élő magyarok, lehetőség mindenki számára és elvárás mindenki felé, aki Magyarországon él, dolgozik és vállalkozik.

A dokumentum elfogadásával az Országgyűlés meggyőződését fejezi ki, hogy a nemzeti együttműködés rendszerében megtestesülő összefogással "képesek leszünk megváltoztatni Magyarország jövőjét, erőssé és sikeressé tenni hazánkat", ez a roppant erőket felszabadító összefogás minden magyar embert nagy reményekre jogosít, és hosszú évtizedek után megadja a lehetőséget, hogy a magyarok végre megvalósíthassák saját céljaikat. Erre tesszük fel életünk most következő éveit - zárul a nyilatkozat.

 

Forrás: MTI/Nógrád24.hu

2010-06-14

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite