2018. november 22., csütörtök - Cecília
Keresés a tartalomban
ItthonElfogyott az általános tartalék mintegy kétharmada

Elfogyott az általános tartalék mintegy kétharmada


PĂ©nz4Az Orbán-kormány működése óta 16,6 milliárd forintot használt fel az idei költségvetés általános tartalékból.


Az előző kormány költésével együtt az e jogcímen a büdzsében 2010-re elkülönített forrásnak augusztusra több mint 60 százaléka elfogyott. A kabinet az elmúlt három hónapban a legnagyobb összegeket az árvízi védekezésre, kárenyhítésre költötte. A büdzsében e címen összesen 57,3 milliárd forint állt rendelkezésre; az előző kormány ebből már felhasznált 21,2 milliárd forintot, így az általános tartalék jelenleg 19,5 milliárd forint.
Az általános tartalékból a kormány a legnagyobb összeget, 5,86 milliárd forintot, a "veszélyhelyzetek időszakában felmerült védekezési és a kárenyhítés költségeire" csoportosított át a vidékfejlesztési tárcához, illetve 2,9 milliárd forintot a Belügyminisztériumhoz, illetve az árvízzel kapcsolatos feladatok ellátására 2,285 milliárd forintot juttatott el az önkormányzatokhoz. De több tárcához - így például a honvédelmihez is - csoportosított kisebb összegeket az árvízi védekezéssel kapcsolatban.
A kabinet a Terrorelhárítási Központ létrehozására az általános tartalékból 1,5 milliárd forintot költött. A milliárdos tételek között van még a Formula-1-nek juttatott 1 milliárd forint. A kormány különféle címeken támogatta még a sportot: a versenysportra 700 millió, a szabadidősportra 300 millió, az úszó EB-re 100 millió forintot csoportosított át a taralék terhére.
Több kisebb tétel is szerepel a kormány döntései között, így egyebek mellett a fogyatékkal elő szervezeteknek 66 millió forintot juttatott, az árvíz károsult gyermekek üdültetésére 41 millió forintot költött, a Széchenyi-kártya kiterjesztésére pedig 95 millió forintot fordított.
A kettős állampolgárság bevezetésével kapcsolatos feladatokra a tartalékból a kormány összesen 830 millió forintot különített el: 375,2 millió a Belügyminisztériumhoz, 442,3 millió a Külügyminisztériumhoz, 12,5 millió forint pedig a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz került.
Az általános tartalékból juttatott a kabinet a bíróságoknak - az új hatáskörrel bővülő feladatok miatti költségnövekedés címén - 88,3 millió forintot, az ideiglenesen nem működő BV-intézmények megnyitására pedig 30 millió forintot fordított.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2010-08-26

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite