2019. augusztus 18., - Ilona
Keresés a tartalomban
NagyvilágElhunyt a volt miniszter, aki az egyik leggazdagabb üzletember lett

Elhunyt Dinu Patriciu, az egyik leggazdagabb román üzletember


Elhunyt Dinu Patriciu üzletember, a román Nemzeti Liberális Párt (PNL) alapító tagja, egykori miniszter, Románia egyik leggazdagabb embere, aki a rendszerváltás utáni első magánvállalatot alapította Romániában - közölte hétfőn a Medifax Hírügynökség.

gyertyák

A súlyos májbetegségben szenvedő, 64 éves vállalkozót hajnalban érte a halál Londonban. A maszol.ro román internetes újság szerint Dino Patriciu egy milánói klinikán 2012-ben májátültetésen esett át, állapota később sem javult.

Az üzletember Romániában a Ceausecu-rendszer bukása utáni "első tőkésként" vált ismerté. Vagyonát egy ingatlanpiaci vállalkozás, az Alpha Constructii alapozta meg, amely az első magántársaság volt a kommunista rendszer összeomlása után, 1989 végén.

"Két munkatárssal dolgoztam. Az egyik autót és egy vadászpuskát, a másik egy lakást vett, én viszont földvásárlásba fektettem mindenemet az utolsó fillérig. Így kezdődött a kaland" - emlékezett vissza a kezdetekre Patriciu a "Kapitalizmus - A mi titkos receptünk" című dokumentumfilmben, amelyet Alexandru Solomon rendezett.

Patriciu Bukarestben született, építészetből diplomázott, 1998-ban megvásárolta a második legnagyobb román olajvállalatot a Rompetrolt, amelyet hollandiai székhelyű nemzetközi céggé alakított, és bevezette tíz másik országba is.

Románia leggazdagabb emberévé 2007-ben vált azáltal, hogy eladta a Rompetrol részvényeinek 75 százalékát a kazah KazMunayGaz csoportnak. Az üzlettel kétmilliárd dollárt (körülbelül 480 milliárd forint) keresett. "Nem erkölcstelenségről, csak kereskedelmi műveletről volt szó. Csak mítosz, hogy csupán lopás révén arathatunk sikert".

A Forbes magazin 2007-ben az első helyre sorolta az üzletembert a balkáni országok legtehetősebb embereinek listáján, vagyonát 3,4 milliárd dollárra (816 milliárd forint) becsülték. Ám később vagyona alaposan megcsappant, a lakáspiaci árak zuhanása mellett sorozatos üzleti kudarcok is érték.

Patriciut kétszer választották képviselővé, mégpedig 1992-ben és 2000-ben a Nemzeti Liberális Párt színeiben. A politikától 2003-ban vett búcsút, hogy teljes energiáját az üzleti életnek szentelje.

Az üzletember több lezáratlan bírósági ügynek is főszereplője volt. Vádolták csalással, pénzmosással, tőzsdei adatok manipulálásával, mégsem ítélték el.

Edvin Marton koncert

hirdetés

Forrás: MTI/ Nógrád24

 

 

2014-08-19

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite