2019. augusztus 19., hétfő - Huba
Keresés a tartalomban
NagyvilágElképesztő káosz van Európa légterében! A meteorológusok nem túl derülátók a hamufelhő m

Elképesztő káosz van Európa légterében! A meteorológusok nem túl derülátók a hamufelhő miatt!


reptéri káoszEddig mintegy 40 járatot töröltek Ferihegyen az izlandi tűzhányó hamufelhője miatt - mondta Szilágyi Károly, a Budapest Airport szóvivője. A brit légtér lezárását péntek este nyolcig meghosszabbították. Az Aeroflot orosz légitársaság is több mint 20 járatát törölte. Németországban is egyre nagyobb káoszt okoz az izlandi vulkán hamufelhője. A lengyel légtér is zárva. A meteorológusok szerint a káosz napokig is tarthat.

Ferihegyen is járattörlések vannak
A szóvivő elmondta: főként Nyugat-Európából Magyarország felé tartó járatokat töröltek; a Dél- és Kelet-Európa felé tartó és onnan érkező járatok többnyire zavartalanul közlekednek - fűzte hozzá.
A szóvivő arra kérte azokat az utasokat, akiknek mára van jegyük, hogy mielőtt kimennének a reptérre, tájékozódjanak a légitársaságoknál, indul-e a gépük.
A Malév tíz pénteki járatát törölte egyelőre az izlandi vulkánkitörés miatt - mondta el Hegedűs Ádám, a Malév szóvivője péntek reggel az MTI-nek.

A Wizz Air diszkont légitársaság budapesti járatai közül a reggeli londoni mellett törölte a Malmőbe, Eindhovenbe és Göteborgba közlekedőt. Kázmér Natasa, a légitársaság szóvivője pénteken arról tájékoztatta az MTI-t, hogy összes járatuk mintegy 66 százalékát érinti a légterek lezárása.

Csütörtökön a diszkont légitársaság 34 járatát törölte a vulkánkitörés miatt, a külföldön rekedteknek szállást biztosítottak.

Pénteken reggel a Wizz Air összesen 32 járatot törölt, a délelőtti skandináv járatok indulása-érkezése a széliránytól és a levegő szennyezettségétől függ majd.

Az Aeroflot légitársaság is járatokat törölt
Az Aeroflot orosz légitársaság mintegy 20 európai járatát mondta le péntekre, mivel az izlandi vulkánkitörés nyomán egyelőre nem fogadnak járatokat azok az észak- és nyugat-európai, ahová az orosz járatok tartottak volna - jelentette be a légitársaság.

Az Aeroflot a helyzet kezelésére stábot hozott létre, az Angliába, Franciaországba, Németországba és Skandináviába tartó, Moszkvában ragadt utasok számára minden szükséges feltételt biztosít mindaddig, amíg újra megnyílnak az európai repülőterek.
A szentpétervári Pulkovo repülőtérre nem érkeznek és így nem indulnak vissza a finn, a brit, a holland és a skandináv légitársaság gépei. A lemondott járatok utasait még csütörtökön tájékoztatták - közölték Pulkovón. A légikikötő egyéb forgalmában a vulkánkitörés nem okoz gondot.


Káosz Nagy-Britanniában
Hat órával - közép-európai idő szerint 20 óráig - meghosszabbította a brit országos légi irányítási központ (NATS) pénteken kora reggel a brit légtér zárlatát, amelyet egy izlandi tűzhányó kitörése miatt rendeltek el.

A hatóság közlése szerint a helyzet nem javult, az Izland felől az ország fölé sodródott vulkáni hamu továbbra is veszélyezteti a légi forgalom biztonságát.
A legújabb intézkedés értelmében a nagy-britanniai repülőterek többségén péntek estig áll a forgalom. Csak az Észak-Írország és a nyugat-skóciai szigetek, illetve Glasgow és Prestwick között közlekedhetnek gépek kora délutánig egyedi esetekben. Ezenkívül engedélyezik a transzatlanti járatok közlekedését Glasgow, Prestwick és Belfast repülőteréről.


Németország is megbénult
Az izlandi tűzhányó kitörése nyomán a légkörbe került vulkáni hamu terjedése pénteken reggel a német légtér jelentős részének lezárásához vezetett.

A hatóságok közlése szerint a kora reggeli órákban lezárták a frankfurti nemzetközi repülőteret is. Ennek következtében már Németország legnagyobb nemzetközi légikikötője sem indít, illetve fogad járatokat. Ugyancsak kora reggel zárták le a lipcsei repülőteret is
Továbbra is teljes a zárlat a berlini Tegel, valamint Schönefeld repülőtereken, továbbá a hamburgi, a hannoveri, a brémai, a münsteri, az osnabrücki és a düsseldorfi repülőtereken. A hírek szerint az Egyesült Államokból kora délután haza érkező Angela Merkel kancellár repülőgépe a berlini Tegel helyett Münchenben száll majd le.

A német repülésügyi hatóságok óvatosak annak megítélésben, hogy a zárlat meddig tarthat. A meteorológusoknak a vulkáni hamu terjedésére vonatkozó előrejelzései alapján szakértők úgy vélekednek, hogy a korlátozás huzamosabb ideig eltarthat.


A lengyel légtér is zár alatt
Az izlandi tűzhányó kitörése miatt lezárták a lengyel légtér nagy részét - jelentette be pénteken a lengyel légügyi hivatal.


Svédországban ugyanakkor közölték, hogy péntektől fokozatosan megnyitják a légteret, amelyet a levegőbe került nagy mennyiségű vulkáni hamu miatt kellett korábban lezárni. Stockholm Arlanda légikikötője pénteken reggel még zárva volt.

Az izlandi vulkánkitörés miatt szinte egész Észak-Európában felfüggesztették a légi közlekedést.

2010-04-16

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite