2019. július 22., hétfő - Magdolna
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeElkészült az új mozaikkompozíció a szentkúti nemzeti kegyhelyen

Elkészült az új mozaikkompozíció a szentkúti nemzeti kegyhelyen


Elkészült a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhely szabadtéri oltárát ékesítő mozaikkompozíció. A világhírű jezsuita művész, a szlovén Marko Ivan Rupnik alkotását a tervező irányításával május utolsó napjaiban állították fel, és június 7-én szentmise keretében áldják meg - tájékoztatta a Ferences Sajtóközpont vezetője pénteken az MTI-t.

Szentkút


Szerdahelyi Csongor elmondta: a szentkúti kegyhely felújítási munkái során újjászülető szabadtéri misézőhely műalkotásainak tervezője, Marko Ivan Rupnik művei a világ jelentősebb zarándokhelyeit, így Lourdes-ot, Fatimát és a San Giovanni Rotondót ékesítik, de a vatikáni apostoli palotában és több szentszéki kongregáció kápolnájában is láthatók a munkái.


A sajtóközpont vezetője hozzátette, az oltár mögött lévő falon a Szűzanya életének eseményeit ábrázolja a műalkotás: az Angyali üdvözletet, Jézus születését, Mária halálát és mennybevitelét. Az oltártér fölé boruló barlang kupolává alakult át, hogy Isten országának képét tárja az emberek elé. A képmező középpontjában a feltámadt Krisztus látható, aki megkoronázza anyját. Mária lábaitól egy forrás indul el, amely a kegyhely szent kútjának és a Szűzanya szentkúti megjelenésének szimbóluma.


A búcsújáró helyek közül csak itt látható a főoltár-kompozíció részeként Szent István országfelajánlása, körülötte pedig a magyar kereszténység első nagy szentjeinek csoportja, valamint a boldoggá avatás előtt álló ferences vértanúk. A Nógrád megyei településen lévő kegyhelyet novemberre újítják fel. A 2 milliárd 470 millió forintos beruházást 99 százalékban támogatja az Észak-magyarországi Operatív Program, hogy a 21. század követelményeinek megfelelő körülmények fogadhassák a leglátogatottabb római katolikus búcsújáróhelyre érkezőket.


Megszépítik a szabadtéri misézőhelyet, megközelíthetőbbé teszik a Szűzanya szobrát, felújítják a rendházat, komfortosabbá teszik a zarándokházat, újabb zarándokszállásokat is építenek. Mindemellett rendezvényterem, szabadtéri színpad és fogadóépület is épül Szentkúton.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2014-05-30

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite